LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Ivana pl. Zajca

"Kazališni teroristi" gostuju u Rijeci s najkontroverznijom europskom predstavom

O "Našem nasilju i vašem nasilju" ste slušali i čitali, a sada ga i pogledajte na vlastitu odgovornost. Evo i zašto.

O "Našem nasilju i vašem nasilju" ste slušali i čitali, a sada ga i pogledajte na vlastitu odgovornost. Evo i zašto.

Naše nasilje i vaše nasilje svoju šestomjesečnu turneju po Europi zaokružuje premijerom u Rijeci u utorak, 22. studenog u 19:30 sati na sceni HKD-a na Sušaku. Po završetku premijerne izvedbe na sceni će biti održan i prvi razgovor s publikom.

Predstava je, uz glumce Slovenskog mladinskog gledališča i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, nastala u međunarodnoj koprodukciji što ju čine HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundationa (Njemačka). Dosad je izvedena u Beču, Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Ljubljani, Bydgoszczu, Cluju i Subotici.

V.d. intendanta i dramaturg predstave Marin Blažević rekao je kako se o predstavi već mnogo pisalo, čak i kaznene prijave. Izazvala je skepsu zbog koje ga ne bi iznenadilo da i prije njene riječke premijere bude onih koji će tražiti skidanje s repertoara. Dodao je kako je riječ o trenutno vjerojatno najkontroverznoj predstavi u Europi. Najavivši što se sve u kazalištu prikazuje ovih dana, pojasnio je raznolikost političkih, društvenih i umjetničkih interesa koje narodno kazalište treba zadovoljiti s obzirom na različitost svoje publike.

Jelena Kovačić, v.d. ravnateljica Hrvatske drame, podsjetila je kako je sve počelo praizvedbom u Beču na Wiener Festwochenu 29. svibnja te kako Rijeka ima priliku provjeriti što je u predstavi zapravo kontroverzno. Naglasila je kako će poslije svake izvedbe biti organiziran razgovor publike s glumcima i predstavnicima Kazališta. Dodala je kako predstava problematizira odnos europske i američke politike s Bliskim istokom te kako se, nakon što je izvedena u Ljubljani, većina kritičara složila da se radi o najboljoj predstavi Olivera Frljića.

Asistentica redatelja i izvođačica Barbara Babačić rekla je da se prenaglašenom ironijom pokušava stvoriti jaz između publike i glumaca i isprovocirati reakciju. Pojasnila je dvije vrste nasilja, subjektivno i objektivno, vidljivo i nevidljivo, ono na granicama, u srcu Pariza, ili ono koje glumci izvršavaju nad publikom. Po riječima glumice Nike Mišković, Oliver Frljić režirao je predstavu koja se tiče svih nas, predstavu u kojoj je pokazao mnogo novoga, ona je i multimedijalna, simplificirano komplicirana.

Poetična, brutalna i tužna, kaže Nika Mišković. Uz to je naglasila da su ih u zajedničkom radu na predstavi zanimali društveni simptomi, razotkrivanje sistema i dekonstrukcija sistema te da joj zasigurno nije cilj da publika utone u ugodu, već da ju probudi. Istaknula je: mi smo vaši kazališni teroristi. Glumac Dean Krivačić smatra kako prostor sloboda treba biti upravo kazalište. Marin Blažević nadovezao se rekavši da se o svim temama kojima se ova predstava bavi piše na svjetskim portalima, o njima javno raspravljaju vrhunski svjetski intelektualci i filozofi, a kada se ista pitanja postave u kazalištu, ona postaju nepoželjna.

– Kritična su se pitanja i provokacija  utjelovili u izvođačkom tijelu glumaca, performera koji svojom spremnošću, umjetničkom zrelošću i vlastitom voljom te odgovornošću pokazuju koliko su ne samo izvrsni nego i iznimno hrabri umjetnici. – rekao je Blažević.

Inspiriranu romanom Estetika otpora Petera Weissa, predstavu je režirao i glazbu odabrao Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević, scenograf Igor Pauška, kostimografiju i oblikovanje maske osmislila je Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić. U predstavi igraju Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef.

FOTO: WIENER FESTWOCHEN TE ALEXI PELEKANOS