LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kinematografija

Karlovac postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Na ovogodišnji natječaj za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival pristiglo je rekordnih 1013 filmova. Njih čak 850 stiže iz 50 zemalja diljem svijeta.

Na ovogodišnji natječaj za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival pristiglo je rekordnih 1013 filmova. Njih čak 850 stiže iz 50 zemalja diljem svijeta.

Kraj ljetnih mjeseci i početak školske godine već tradicionalno u Karlovcu protječe u znaku filma. Naime, od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival manifestacije su koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast; tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu odvrti najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival. Ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša te njihovu poimanju Festivala kao važne platforme za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijska komisija u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić u natjecateljski je program uvrstila sveukupno 71 naslova – 34 strana filma u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u okviru Revije.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide i podatak da je 850 ovogodišnjih prijava doputovalo iz čak 50 zemalja diljem svijeta, dok su u selekciju uvršteni filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i UK-a. Poziciju događaja na međunarodnoj filmskoj sceni potvrđuje i to da su dva filma koja će biti prikazana u natjecateljskom programu prethodno bila prikazana na najprestižnijim svjetskim međunarodnim festivalima – u Cannesu i Sundanceu.

Želim prebiti Clarka Petersa; Foto: Hrvatski filmski savez

Film Želim prebiti Clarka Petersa (I want to beat up Clark Peters) autora Josepha Picozzija kratka je i izrazito duhovita komedija (u maniri prpošnih američkih tinejdžerskih komedija o životu mladih i njihovim vezama) u kojoj glavni filmski junak mora pronaći načine kako da se nosi sa svježim ljubavnim brodolomom, a rješenje pronalazi u tome da pretuče novog dečka svoje neslužbene bivše djevojke. Ušao je u selekciju na filmskom festivalu u Cannesu, što je svakako i dodatni dokaz bogatog potencijala ovoga mladog autora.

Na karlovačkom će se Festivalu prikazati i Dim Koji Putuje, osobni dokumentarac filmašice Kayle Briët kojim nastoji sačuvati tradiciju i povijest svojih predaka – američkih starosjedilaca iz plemena Prairie Band Potawatomi. Prikazan je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, što svjedoči o njegovoj kvaliteti, a tematizira rad autoričina oca na očuvanju tradicije i folklornog sjećanja, propitujući povijesni i trenutni status američkih Indijanaca. Autorica u ovom ostvarenju pritom oblikuje i vlastiti identitet na temelju kulture kojoj pripada te tako priča iz intimne sfere prerasta u općeljudsku, univerzalnu sferu propitujući pitanja identiteta i vremena.

Spomenute manifestacije kroz pet će dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radove suvremenih domaćih autorica i autora. Sva su događanja besplatna. Detaljnije informacije pronađite na službenim stranicama.

Dim koji putuje; Foto: Hrvatski filmski savez
FOTO: PIXABAY