LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturno uzdizanje

Jedna od najpoznatijih opera ponovno na daskama HNK

Operu „Čarobna frula” W.A. Mozarta s novim opernim snagama možete gledati 3, 21, 23. i 25. veljače u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Operu „Čarobna frula” W.A. Mozarta s novim opernim snagama možete gledati 3, 21, 23. i 25. veljače u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Premijerno postavljena u studenome 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, Čarobna frula oduševila je publiku i kritiku. Ulogu Tamina u prvim izvedbama pjevao je Tomislav Mužek, Paminu Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, Kraljicu noći Ivana Lazar i Lidija Horvat Dunjko, a Papagena je utjelovio Ozren Bilušić i Ljubomir Puškarić.

U Čarobnoj fruli s novom solističkom podjelom pod ravnanjem maestra Srbe Dinića, Tamino je Martin Sušnik i Filip Filipović, Marija Kuhar Šoša, Darija Auguštan i Josipa Lončar pjevaju ulogu Pamine, Kraljice noći su Viktorija Đurđek i Lidija Horvat Dunjko, Papageno Ozren Bilušić, Toni Nežić je u ulozi Govornika, a Marko Špehar nastupa kao Sarastro i Govornik.

 

Wolfgang Amadeus Mozart operu Čarobna frula napisao je 1791. godine, samo par mjeseci prije svoje smrti. Bečka praizvedba opere polučila je ogroman uspjeh i svi su pričali o božanskom talentu mladog skladatelja i nevjerojatnoj glazbi koju je utkao u Frulu. I oni koji su prije sumnjali u Mozartovu skladateljsku genijalnost, svoju su sumnju tada prekinuli. Mladi majstor nesretno je umro niti dva mjeseca nakon praizvedbe.
 

Priča je to o borbi dobra i zla, prikazana kroz mnoštvo likova koji se bore za čarobnu frulu, instrument pun moćne čarolije. Ova moćna magija u fruli je metafora za glazbu, silu dobra koja može pokrenuti cijeli svijet. Čarobna frula u režiji Krešimira Dolenčića u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu režijom, scenografijom i kostimima fantastična je bajka koja uzima pozornost i velikima i malima, ljubiteljima opere, ali i onima koji se po prvi put nađu u gledalištu.

U ulozi Kraljice noći ove veljače nastupaju sopranistice mlada zvijezda – Viktorija Đurđek, i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih soprana operna diva, Lidija Horvat Dunjko.

Operu Čarobna frula W.A. Mozarta s novim opernim snagama možete gledati 3, 21, 23. i 25. veljače u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

FOTO: MARA BRATOŠ / PRESS