LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promocija albuma „Kvadrat“

IZVJEŠTAJ: Vlasta Popić zapalila Mali pogon

Vlasta Popić u Malom je pogonu Tvornice predstavila svoj drugi album „Kvadrat“. Predgrupa Moskau zagrijala je publiku.

Vlasta Popić u Malom je pogonu Tvornice predstavila svoj drugi album „Kvadrat“. Predgrupa Moskau zagrijala je publiku.

Možda je i bio petak trinaesti, možda u svom singlu s novog albuma pjevaju „Ako nisam dobra, šta ćemo onda?“, no na koncertu ni najmanji segment nije upućivao na katastrofu.

Varaždinski punk-noise-pop bend Vlasta Popić dostojno je predstavio album „Kvadrat“.

Njihov drugi studijski album „Za očnjake“ većina smatra boljim od prvog. Zadovoljili su gladne uši starih fanova, a zaraznom energijom pridobili i nove, među kojima sam i ja.

Prije glavnih aktera večeri nastupio je art-core-noise bend Moskau. Prošli mjesec zagrijavali su publiku prije Repetitora i odradili su dobar posao, a taj su uspjeh ponovili i sad. Riječ koja najbolje može dočarati njihov glazbeni izričaj i njihovu pojavu na stageu je kaos.

U njihovom sviranju nema solo-dionica, već se instrumenti koriste isključivo za stvaranje sveopće buke. Po ovom opisu dalo bi se zaključiti da neskladno udaraju po kantama za smeće i trianglu; međutim, oni uistinu zvuče dobro. Nisu imali kante za smeće, ali su zato svoj buntovni karakter iskazali svirajući na rami za bicikl i čitajući dijelove Biblije.

Iako je Moskau poprilično dobar, najveću euforiju ipak je izazvao trojac iz Vlaste Popić. Jedan od najkvalitetnijih bendova alternativne domaće scene svojom post-punk žestinom ispunio je sve prisutne. S novog albuma „Kvadrat“ izveli su „Dolje“, „Tržište“, „Szeged“, „Ako nisam dobra“, „O vodi“, „Nervozno se sanjari“ i „Mržnja“, koja je bila ostavljena za bis uz pjesme starijeg datuma izrade – „Pokret“ i „Đavo“.

Njihov singl „Ako nisam dobra“ pokazao se kao pun pogodak na posljednjem albumu. S nevjerojatnom lakoćom ulazi u uho, što se moglo uočiti na publici. S prvog albuma „Za očnjake“ izveli su „Djeca“, „Vampiri“ – zbog koje je publika podivljala i nagnala ih na poganje u prvim redovima – i još neke. 

Vlasta Popić2
 
izvor: D.T.
 

Sljedeći citat možda je klišej, kao što bi bio citat Marilyn Monroe u filmskoj recenziji – ali dobro poentira bit punka. Kurt Cobain rekao je: – Punk rock should mean freedom, liking and excepting anything that you like. Playing whatever you want. As sloppy as you want. As long as it's good and it has passion. Prema tome, Vlasta Popić izvrstan je bend jer svoju strast, divljinu i žestoke stihove uspješno prenose publici.

Oni kreiraju harmonične distorziju, a njihove bučne pjesme nisu bezlične i besmislene – imaju glavu i rep. Sudeći po koncertu, Ivana Ščapeca, tekstopisca, vokala i gitarista, Tenu Rak, bubnjarku i pjevačicu, te Dimitrija Petrovića, basista, čeka dobra koncertna godina. Jedino je prava šteta što takav bend ne puni veće dvorane od Malog pogona Tvornice – jer oni to i zaslužuju.

FOTO: D.T.