LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Indie rock ekstaza

IZVJEŠTAJ: Jonathan napunio i oduševio Tvornicu

Riječki bend Jonathan ostavio je Veliki pogon Tvornice u ekstazi. Ovaj koncert bila im je prva prava promocija albuma „Bliss” te prilika da zagrebačkoj publici predstave novije pjesme „Juvenile” i „Try To Get Even”. Teren su im pripremili dečki iz Big Strip Gorile.

Riječki bend Jonathan ostavio je Veliki pogon Tvornice u ekstazi. Ovaj koncert bila im je prva prava promocija albuma „Bliss” te prilika da zagrebačkoj publici predstave novije pjesme „Juvenile” i „Try To Get Even”. Teren su im pripremili dečki iz Big Strip Gorile.

Svi koji su u subotu dali trideset kuna za koncert u Velikom pogonu Tvornice zasigurno nisu požalili ni sekunde.

Zauzvrat su dobili indie rock deliciju koja je i skupocjenija od tog iznosa.

Kreatori fenomenalnog koncerta bili su dečki iz Jonathana, kojima je ovo bio prvi samostalni koncert u Velikom pogonu Tvornice. Za zagrijavanje publike zadužen je bio bend Big Strip Gorila.

Grupa Big Strip Gorila napravila je izvrsnu uvertiru u koncertnu večer. Mladi zagrebački bend suvereno vlada pozornicom i svojom odličnom svirkom pridobio je nove poklonike. Među desetak pjesama na repertoaru našle su se „Dresden”, koja je nedavno premašila pet tisuća klikova na Youtubeu, „Sudar s istinom”, koju su nedavno snimili u KSETU, „Bez treme (predaj se)”, „Bermudski trokut” i tako dalje.

Oni koji su ih prvi put slušali, uočili su sličnost s Arctic Monkeysima. Iako su većim ili manjim dijelom inspirirani njima, u njihovom zvuku prepoznaje se originalnost zapakirana u zoo rock, njihov naziv za žanr koji sviraju. Možda nisu svirali kao u filmu „Whiplash”, kako su se našalili na svojoj Facebook stranici, ali su odradili dobar posao i smješka im se blistava budućnost.

Nakon predgrupe, na pozornicu su stupili momci iz Jonathana, glavni protagonisti večeri. Velik je uspjeh biti headliner u Tvornici, ali uz to su postigli još grandiozniji uspjeh. Unazad godinu dana, otkako su imali koncert u Malom pogonu i u Velikom kao predgrupa Editorsima, uspjeli su povećati broj svojih sljedbenika. Nemali je broj onih koji su znali većinu tekstova napamet. Čak i oni koji nisu upoznati s njihovim pjesmama bili su van sebe, jer je teško ostati ravnodušan pored tako energične svirke. 

Jonathan.tvornica2
 
izvor: Deyan Barić/dominionart.com
 

Koncert su otvorili pjesmom „Mama I'm Ready”. Potom su uslijedile „Love”, „Communicate”, koja je popraćena saksofonom, „Sweat (3 a.m.)” i „Umbrellas in the Sun”, prva pjesma s njihovog albuma prvijenca „Bliss”. Na set listi našle su se i „Wicked Game”, „Paperman”, „School” te singlovi „Pictures” i „Maggie”, sve redom s albuma Bliss. Osim što su odsvirali sve pjesme s albuma te tako napravili prvu pravu promociju albuma, odsvirali su i dvije pjesme s novog maxi singla „Getting Closer is Keeping Us Apart”, „Juvenile” i „Try To Get Even”. Za bis su ostavili „Xyz” i pjesmu koju su drugi put izveli uživo, „Heaven”.

Jonathan je prisutne oduševio svojom energijom. Ne u smislu da tjeraju publiku na poganje i skakanje do plafona, već da uspješno upiju pozitivnu vibru koju članovi benda šire. Osim što je evidentan njihov entuzijazam na stageu (Zoran je skinuo sako već nakon tri pjesme, toliko o uživljenosti :)), svirku su odradili prvoklasno. Moglo bi se reći čak da neke pjesme bolje zvuče nego na studijskim snimkama.

Vokal Zoran očarao je sve svojim vokalnim sposobnostima. Osim što ima ugodan i specifičan glas, zadivljujuće je kako njegovo screamanje istovremeno zvuči demonski i senzibilno, školski primjer oksimorona, koji se napose ističe u singlu „Pictures”. Nije samo Zoran vrijedan hvale, tu su i ostali članovi banda čija se uloga ne smije umanjiti. Radi se o gitaristima Tomislavu i Darku, basistu Nikici i bubnjaru Branku. Jonathan je izvrstan primjer da se talent glazbenika ne mora nužno isticati egotriperskim solo dionicama, već da se njihova svirka može decentnije ukalupiti u finalni zvuk pjesama, bez isforsiranih preseravanja.

Dražesno je bilo vidjeti članove benda kako su bili iznenađeni brojnim stanjem u dvorani, što sve govori o njihovoj nepretencioznosti. Unatoč tome što zvuče prvoklasno, nema ni traga umišljenosti. Čak i da si ponekad dozvole bahatost, teško da bi im itko zamjerio na tome nakon ovako dobrog koncerta. Kao i Big Strip Gorili, tako i Jonathanu prognoziramo još veći priljev sljedbenika koji će uživati u njihovim tekstovima i glazbi. Također, jedva čekamo izlazak njihovog drugog albuma i sljedeći koncert!

 
 
Jonathan.tvornica3
 
izvor: Deyan Barić/dominionart.com
FOTO: IVANA KAPETANOVIĆ/MUZIKA.HR