LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski program

Iz Močvare javljaju što pripremaju u novoj filmskoj večeri; ulaz je i ovog puta besplatan

Na terasi Močvare prikazat će se „Arka” i „Umorstvo u katedrali”, a potom stižu gosti koji će pokušati dokučiti kud to plovi ovaj brod. Ulaz je besplatan.

Na terasi Močvare prikazat će se „Arka” i „Umorstvo u katedrali”, a potom stižu gosti koji će pokušati dokučiti kud to plovi ovaj brod. Ulaz je besplatan.

U ponedjeljak, 5. listopada, s početkom u 20 sati održat će se nova filmska večer na terasi kluba Močvara. Ovo će izdanje, ističu organizatori, predstaviti autore dvaju novih bisera domaće animacije koji se usude zaroniti u pitanja koja svima vise nad glavama. 

 

– U 2D i 3D animiranoj Arci Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko – Kud plovi ovaj brod? Natkov je to prvi profesionalni film čija je radnja kao nadrealistička varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer. Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija, omamljena hedonizmom, ne sluti kako se zapravo nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno predstavlja s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu. – objašnjavaju iz Močvare.

Zatim dodaju:

– Duhovitu i maštovitu društvenu kritiku također daju Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim Umorstvom u katedrali, filmom nastalim prema queer detektivskoj zbirci Pustolovine Glorije Scott Mime Simić. Koristeći poticajan ambijent Londona početkom 20. stoljeća, film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukcije stereotipa, a sve to proteže kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture. Oba su filma premijerno prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

Programu tu nije kraj. 

– Nakon projekcija spomenutih filmova ugostit ćemo Natka Stipaničeva, Matiju Pisačića i Tvrtka Rašpolića te pokušati utopijski vedro dokučiti kud to plovi ovaj brod. – poručuju organizatori.

Valja napomenuti da je ulaz i ovog puta besplatan. Dodatne informacije nalaze se na službenom Facebook događaju.

FOTO: PIXABAY