LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje sociolingvističke knjige

Istražen identitet ortodoksnih židovskih zajednica

Gabi Abramac uspjela je ući u hasidsko društvo i napisati sociolingvistički rad o istom. Predstavljanje knjige održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

Gabi Abramac uspjela je ući u hasidsko društvo i napisati sociolingvistički rad o istom. Predstavljanje knjige održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

U izdanju nakladnika Srednja Europa iz tiska je izašla knjiga autorice dr. sc. Gabi Abramac naslovljena Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku. Njeno će se predstavljanje održati u srijedu 15. lipnja u 19 sati u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu, Augusta Cesarca 10. O knjizi će, osim autorice, govoriti izdavač dr. sc. Damir Agićić te dr. sc. Velimir Piškorec.

Djelo je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. U njegovom fokusu nalazi se istraživanje jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama. Rukopis sadrži i primjere engleskih riječi i izraza koje hasidi koriste u drugačijem značenju. Zatim, uključuje mali glosar pojmova koje rabi zajednica u Brooklynu.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

FOTO: ZAGREBAČKI JIDIŠ KLUB