LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fotografija koja je obišla svijet

Identitet djevojčica koje su simbol bijega od Holokausta otkriven je nakon 84 godine

Djevojčice čija je fotografija postala simbol dječjeg bijega od nacista, veći dio života nisu bile svjesne da fotografija postoji.

Djevojčice čija je fotografija postala simbol dječjeg bijega od nacista, veći dio života nisu bile svjesne da fotografija postoji.

Fotografija triju židovskih djevojčica u bijegu od nacista u Njemačkoj ostala je ikonska fotografija koja stoji u muzejima i na izložbama. Identitet djevojčica slikanih na željezničkoj postaji London Liverpool Street, više od 80 godina bio je misterij. Međutim, danas su poznate kao Ruth i Inge Adamecz i Hanna Cohn, prenosi BBC, gdje možete vidjeti i fotografiju o kojoj se toliko govori.

Sestre Ruth i Inge, imale su samo pet i deset godina kad su morale napustiti svoj dom, a Inge se ni ne sjeća fotografiranja. Uspješno su pobjegle iz Njemačke, ali njihova majka i mlađa sestra doživjele su nesretnu sudbinu u Auschwitzu. Djevojčice su ostale upamćene kao simbol Holokausta i Kindertransporta (bijeg židovske djece iz Njemačke 1939. godine), a Inge je tu fotografiju pronašla u knjizi Martina Gilberta, Never Again. Inge mu je poslala pismo u kojem je pisalo da su njezina sestra i ona na fotografiji, ali drugu djevojčicu nisu poznavale. No, njezino je ime Hanna Cohn i upravo je njezin brat prvi vidio ikonsku fotografiju na izložbi u muzeju i prepoznao Hannu. 
 

Nažalost, Ruth je preminula 2015. a Hanna 2018. godine, tako da nije došlo do ponovnog susreta triju djevojčica, ali Hannine kćeri su uspjele upoznati Ruth i za nju kažu da je posebna osoba u njihovim životima. Simbolično su se upoznale u Imperial war muzeju u Londonu, gdje je fotografija izložena već više od 20 godina.
FOTO: UNSPLASH