LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomak prema toleranciji

Filozofski u Rijeci uvodi obrazovanje o antisemitizmu

Nakon pilot-projekta, projekt se proširio na čak četiri kolegija o holokaustu i antisemitizmu. Na Sveučilištu ih planiraju izvoditi i nakon završetka projekta.

Nakon pilot-projekta, projekt se proširio na čak četiri kolegija o holokaustu i antisemitizmu. Na Sveučilištu ih planiraju izvoditi i nakon završetka projekta.

FIlozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci počeo je provoditi sustavno obrazovanje o holokaustu.

Priča je počela suradnjom riječkog Odsjeka za povijest ii alumnija Lovre Kralja, koji su s idejom aplicirali na međunarodni natječaj. Njime su osigurana sredstva za obrazovanje o holokaustu, fašizmu, genocidu i sličnim temama. Ovim pomakom Sveučilište u Rijeci postalo je dio mreže sveučilišta Claims Conference University Partnership Program in Holocaust Studies, odnosno sveučilišta koja nude kolegije o holokaustu, piše Novi list.

Kao pilot-projekt još 2020. uveden je prvi kolegij o holokaustu i antisemitizmu, a on je izazvao velik interes među studentima. Nakon toga, Odsjek za povijest odlučio je proširiti obrazovanje o toj tematici, što je podržao Claims Conference te je tako osigurano financiranje. Tako su trenutno uvedena ukupno četiri kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju povijesti: Komparativna povijest fašizma i genocida u jugoistočnoj Europi, Uvod u povijest holokausta, Historiografija antisemitizma i holokausta: interpretacije, pristupi i debate te Holokaust u nastavi povijesti.

Financiranje je osigurano do akademske godine 2023./2024., ali Kralj kaže kako se kolegiji planiraju izvoditi i nakon isteka tog roka.

― Odsjek, također, ima ambiciju daljnje integracije obrazovanja i istraživanja o holokaustu, te su stoga u pripremi i druge aktivnosti koje se planiraju provoditi na Filozofskom fakultetu u Rijeci. To uključuje organiziranje međunarodne ljetne škole te pripremu knjige pod naslovom Uvod u studije fašizma, holokausta i genocida koju pripremam u autorstvu s Constantinom Iordachijem te planiramo da će biti objavljena iduće godine. ― najavio je Kralj za Novi list.

FOTO: PIXABAY