LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

HNK Zagreb predstavio iduću sezonu; premijera „Kafke na žalu” već u rujnu

– Sezonu 2020/2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. –  rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

– Sezonu 2020/2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. –  rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Na konferenciji za medije Hrvatsko narodno kazalište Zagreb najavilo je novu kazališnu sezonu. Pritom se intendantica Dubravka Vrgoč osvrnula na online projekcije predstava tijekom koronakrize – pogledalo ih je više od pola milijuna gledatelja – i na projekt HNK u vašem kvartu, koji je također bio iznimno posjećen. 

I sezona 2020/2021. pokazat će kako je kazalište utočište.

– Sezonu 2020/2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete. –  rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Baleta HNK-a Leonard Jakovina spomenuo je da su plesači tijekom krize redovno održavali formu u svojim domovima te je najavio baletne naslove:

– Odlučili smo postaviti premijeru Ponosa i predrasuda, glasovita klasika Jane Austen, jednog od najljepših ljubavnih romana svih vremena, koji će baletno uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića i na glazbu engleskih skladatelja različitih razdoblja. Druga baletna premijera bit će Giselle, kraljica romantičnog baleta, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov. Giselle će zaživjeti kao jedan od triju najboljih i najpopularnijih baleta koje izvodimo.

Ravnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan istaknuo je kako je kazalište, nakon zatvaranja i ponovna otvorenja, nastavilo rad u jakom tempu. Ansambl je započeo s probama predstavom u tranziciji Kafka na žalu, koja je nastala po jednom od najčitanijih suvremenih romana Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija. Premijera je planirana u rujnu. 

– Murakami je autor začudne meditativne ljepote s kojom ćemo okupiti gotovo čitav ansambl, a nakon toga nastavljamo s adaptacijom popularnoga i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti naš stalni gostujući redatelj Paolo Magelli, kojemu se veselimo jer će iznijeti tako veliko djelo. – rekao je Ivica Buljan.

Redatelj Paolo Magelli istaknuo je kako je Elena Ferrante posvetila cijeli svoj opus ženskom pitanju, koje je mnogo složenije od politoloških rasprava što ih već dugo vodimo kada je posrijedi uloga žene. Ona obuhvaća sva ženska pitanja – od političkih do egzistencijalnih.

Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja – Revizora u režiji istaknutoga kazališnoga umjetnika Sergeja Potapova, kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške kazališne sezone, gdje je gostovao s predstavom Taras. Repertoarna politika predstavljanja intrigantnih autora mlađe generacije u nekonvencionalnome scenskom prostoru tonskog studija HNK-a nastavlja se i ove sezone autorskim projektom Ivora Martinića Jackpot, koji će se baviti temom prijateljstva.

U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst Natječaja za otkup suvremenog dramskog teksta, najbolji od 166 pristiglih. Izvest će ga glumački ansambl HNK-a u Zagrebu.

Za vrijeme krize izazvane koronavirusom osmišljen je i niz projekata poput autorskoga Nine Violić nazvana Karaokelektira koji će biti izveden u sklopu Ljetnih večeri u srijedu, 10. lipnja, u 19 sati.

– Radosna sam što nas je situacija navela na ovaj projekt koji je izašao iz potrebe da ljudima damo nešto veselo, zabavno i šaljivo. Opjevali smo velike autore hrvatske klasične literature, i to je projekcija svih gledatelja, a pjevat ćemo ga svi zajedno, sa što više ljudi. – najavila je Nina Violić.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone. Otvorit će je jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.

koronavirus nas nije zaustavio. Pjevali smo po zagrebačkim kvartovima. Ako već gledatelji nisu mogli k nama, mi smo došli njima. – rekao je.

U premijernom ciklusu predstavio je: Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea koji oblikuje Mannovo remek-djelo kao tragediju postojanja čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom. Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.

Intendantica Dubravka Vrgoč na kraju je istaknula kako se od rujna nastavlja i Festival svjetskoga kazališta, Filozofski teatar kao i sva planirana gostovanja ansambala koja su prekinuta zbog pandemije.

– Jako smo puno radili za vrijeme korone iako smo bili zatvoreni i jedno smo od prvih kazališta koje se otvorilo u ovom opsegu, i na to smo iznimno ponosni i sretni. – poručila je.

FOTO: MARA BRATOŠ