LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

„Herbarij” premijerno odražava pokrete što se odvijaju između dvije katastrofe

Iz znatiželje za ekologju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva nastaje predstava „Herbarij”, u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, koja će se premijerno prikazati u Zagrebu, a zatim i u Rijeci.

Iz znatiželje za ekologju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva nastaje predstava „Herbarij”, u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, koja će se premijerno prikazati u Zagrebu, a zatim i u Rijeci.

Ovog petka, 29. lipnja 2018, u 18 sati u Zagrebu nas očekuje premijera Herbarija. Održat će se u prostoru kupališta Diana (Ilica 8), a izvedba u Rijeci zakazana je za 12. srpnja 2018. u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. 

Materijal je informiran radom autora poput Andréa Lepeckija, Roba Nixona, Donne Haraway, Anne Tsing, T. J. Demosa, Paola Virilija i Wernera Herzoga. A u nastanku predstave sudjelovali su:

  • koreografija i izvedba: Antonia Dorbić, Marta Krešić, Lana Šprajcer
  • dramaturginja: Nina Gojić
  • kostimografkinja: Katarina Perić
  • autor glazbe: Adam Lončar
  • dizajn vizualnih materijala: Antonia Dorbić i Roko Jurjević
  • produkcija: Romana Brajša (izvršna produkcija) i Ana Letunić (ispred UO Mašina)

Ovaj je Herbarij neka druga vrsta zbirke koja umjesto biljki pod pritiskom održava pokrete i forme što se odvijaju u vremenu između dvije katastrofe, između dvije elementarne ili koje druge nepogode. Proizašao je iz znatiželje za ekologiju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva te za ideju viška u plesu kao otpada, pri čemu taj višak želi shvatiti kao izvor informacija i arhive procesa koji se recikliraju kroz ples. Herbarij upošljava pogled koji gleda oko sebe umjesto progresivistički prema naprijed; stavlja pažnju na ono što je već tu, ostaje sa štetom u kojoj se već nalazimo. Takav pogled radi rez u odnosu na ideju ekspanzije i progresa i radije se interesira za horizontalne procese rada, pita se o načinima na koje se izjednačavaju s drugim elementima okoliša umjesto onih koji ljudsko tijelo stavljaju u hijerarhijski nadređenu poziciju.

Projekt Herbarij nastao je u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, provodi se u Zagrebu i Rijeci u sklopu aktivnosti projekta Grad, rad, prve faze trogodišnjeg koreografskog istraživačko-produkcijskog procesa Rad panike u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Rad BADco.-a podržava Zaklada Kultura nova.

FOTO: PR FOTO