LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Domaća diskografija

HDU predstavio vrlo zanimljive priče o glazbenim albumima s kojima šira publika dosad nije bila upoznata

Povodom Nacionalnog dana albuma predstavljeno je drugo izdanje knjige priča o albumima Hrvatske diskografske udruge. Izdanja koja se nalaze u knjizi neka su od najznačajnijih na domaćoj diskografskoj sceni, a među njima se nalaze albumi Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Daniela Popovića, Mije Dimšić, Vojka V i brojnih drugih.

Povodom Nacionalnog dana albuma predstavljeno je drugo izdanje knjige priča o albumima Hrvatske diskografske udruge. Izdanja koja se nalaze u knjizi neka su od najznačajnijih na domaćoj diskografskoj sceni, a među njima se nalaze albumi Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Daniela Popovića, Mije Dimšić, Vojka V i brojnih drugih.

71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja naziv je nove knjige Hrvatske diskografske udruge (HDU) objavljene povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma. Riječ je o drugome izdanju serije započete 2018. godine, kada je čitav glazbeni svijet proslavio okruglu 70. obljetnicu albuma, a obilježavanju se pridružila i hrvatska diskografska scena. Autor priča u ovogodišnjoj knjizi suradnik je HDU-a i novinar Večernjeg lista – Samir Milla, koji je zapisao interesantne crtice o domaćim albumima pod uredničkom palicom Siniše Škarice. Knjizi je pridruženo i digitalno glazbeno izdanje čiji je izbor na Deezer playlisti sažeo urednik, novinar i voditelj Hrvatskog radija – Zlatko Turkalj.

U zagrebačkom megastoreu Hoću knjigu, uz autora i urednike te predsjednika Hrvatske diskografske udruge Želimira Babogredca i dopredsjednika Branka Komljenovića, knjiga je službeno i predstavljena 14. listopada, a zainteresirana je publika do posljednjeg mjesta ispunila knjižaru u Bogovićevoj.

– Sadržaj ove knjige ima jedno izuzetno značenje, kako za sve dionike glazbene industrije, tako i za obožavatelje glazbe. Ove godine dali smo diskografima da odaberu albume o kojima se ima što reći, odnosno albume s pričom. To su neke važne diskografske prekretnice, ali i oni albumi koji su utjecali na glazbu kakvu pojmimo na našim područjima danas. Samir je prijedloge diskografa pretočio u lijepe pitke priče i vjerujem kako će ova knjiga nakon iznimne popularnosti prvog izdanja biti također dio kolekcije ljubitelja glazbe, a možda i još čitanija i prihvaćenija među širokom publikom. – izjavio je predsjednik HDU-a Želimir Babogredac.

U knjizi se nalazi obilje glazbenih žanrova, pa se, među ostalima, u knjizi mogu pronaći albumi izvođača kao što su Daniel Popović, zatim Mišo Kovač, Tajči, Oliver Dragojević, Toše Proeski, Mia Dimšić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Hladno pivo, Vojko V, Edo Maajka, Jinx i brojni drugi. Zanimljive informacije poput priče o najprodavanijem albumu u povijesti domaće diskografije (Bio sam naivan Daniela Popovića, album koji je prodan u više od 800 tisuća primjeraka) prožimaju se u svakoj od navedenih priča i daju nam uvid u kulturno-povijesni kontekst razvoja diskografije i glazbe na našim područjima.

– Diskografija je nešto što živimo i, iako možda ne znamo da ćemo postati dio povijesti, svi mi vjerujemo u albume koje radimo i ulažemo pritom mnogo truda. Biti sa svojim albumima u knjizi za nas je zaista značajno, ali to je s druge strane u određenom smislu i naša obveza, nastojati stvarati kvalitetan produkt o kojemu će se govoriti i u narednim godinama, knjigama... – komentirao je dopredsjednik HDU-a Branko Komljenović.

Foto: Marko Šolić

Urednik Siniša Škarica dao je svoj urednički doprinos u oba izdanja knjige:

– Imamo ispred sebe dva izdanja knjige koja se potpuno razlikuju. Ovdje nipošto nije riječ o tzv. best of albumima, već je riječ o osobnim odabirima – prošle godine Zlatka Galla i Hrvoja Horvata, a ove godine riječ je o komentaru radoznalog novinara Samira Mille. Govoriti o kriterijima najboljeg teško je jer brojevi koji govore o tiražama tu bi bili jedini egzaktni podatak. Ipak, ako uzmemo u obzir druge elemente, kao što su priznanja, novi idiomi glazbenog izražaja i ostale zapamćene diskografske podatke, možemo reći da su to albumi koji nose izuzetan značaj i zaslužili su biti u ovim knjigama.

Podaci koje autor Samir Milla iznosi u pričama rijetko su poznati širokoj publici. Upravo zato ova knjiga predstavlja pravu diskografsku riznicu u kojoj se čitatelji mogu prisjetiti prošlih zbivanja, ali i mnogo toga tek naučiti.

– Bila mi je čast pisati za knjigu Hrvatske diskografske udruge. Kada sam malo više počeo pritom istraživati i ulaziti u dubinu određenih priča, saznao sam i sam neke detalje koje dotad nisam poznavao. Vjerujem, stoga, da će čitateljima ova knjiga biti zanimljiva jer se u pričama proteže mnogo zanimljivosti. Primjerice, za neke pjesme znamo tko ih pjeva, no možda nismo dosad znali tko ih je napisao, a vjerujem da bi mnogima za određene pjesme to moglo predstaviti svojevrsno iznenađenje. – istaknuo je među ostalim pisac priča Samir Milla, koji je najzanimljivije detalje sačuvao za čitatelje knjige.

Tijekom večeri promocije Hrvatska diskografska udruga pripremila je i posebno iznenađenje za urednika digitalnog glazbenog izdanja Zlatka Turkalja. Posebno priznanje za novinarsko-konceptualni diskografski projekt Zimzeleno a novo – Specijal Dino Dvornik uručila mu je direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) Maja Vidmar Klarić.

– Primiti priznanje na Nacionalni dan albuma za mene je velika stvar, velika čast. Tim više jer je riječ o nagradi za album koji je pratio radijski dokumentarni serijal o kralju funka Dini Dvorniku. Posebnost i važnost ovog serijala u tome je što su najbliži suradnici i prijatelji, prvi put s odmakom od 20 i 30 godina, govorili konkretno, bez celofana o suradnji s Dinom, atmosferom u kojoj su snimani njegovi albumi, nastanku njegovih najvećih hitova, životnoj krizi, razočaranju i očekivanjima, iskrenom životu za glazbu i pozornicu, jedinstvenom osjećaju za ritam, osebujnoj interpretaciji, o značenju slatkog i kiselog načina sviranja... – zahvalio je Zlatko Turkalj.

Večer prepunu zanimljivih zbivanja i razgovora o albumima upotpunila je i dodjela Posebnog priznanja za najkreativniji likovni prijedlog naslovnice albuma Karta do prošlosti Opće opasnosti. Priznanje je pripalo učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD), a uručio ga je upravo Pero Galić iz Opće opasnosti, koji je uime čitavog benda zahvalio na angažmanu učenika. Podsjećamo, riječ je o suradnji HDU-a i ŠPUD-a prilikom koje su učenici škole izradili vlastite prijedloge naslovnica albuma za ambasadore Nacionalnog dana albuma – Opću opasnost.

Ugođaj same promocije dodatno je svojom prigodnom svirkom upotpunio Jure Brkljača, mladi izvođač domaće glazbene scene koji je ove godine nastupio na Dori. Svoju podršku dali su i ostali domaći izvođači, novinari i voditelji koji su ispunili megastore do posljednjeg mjesta.

Knjiga će za sve zainteresirane biti dostupna u prodaji ovoga tjedna po cijeni od 99 kuna, a više informacija o njenoj prodaji, kao i ostalim aktivnostima i projektima Hrvatske diskografske udruge, nalaze se na službenoj web-stranici Hrvatske diskografske udruge te na Facebook stranici. 

Foto: Marko Šolić
FOTO: MARKO ŠOLIĆ