LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tamburaška glazba

HDU dodijelio posebno priznanje legendarnom bećaru

– U karijeri dužoj od pola stoljeća Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a njegove pjesme odjekuju širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi. – izjavila je Maja Vidmar Klarić.

– U karijeri dužoj od pola stoljeća Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a njegove pjesme odjekuju širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi. – izjavila je Maja Vidmar Klarić.

Događanje održano ovog ponedjeljka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupilo je stotine štovatelja Šime Jovanovca i slavonske glazbe. Šimunovo, 28. listopada, tradicionalni je dan kada se legendarni bećar vraća u prijestolnicu hrvatske glazbe, a ove je godine pripremio poseban spektakl za pamćenje.

Dašak Slavonije zajedno s njim u Zagreb donijeli su i njegovi brojni gosti. Nastupili su: Ivica Pepelko, Stjepan Jeršek Štef, Darko Ergotić, Trio Gušt, Marina Tomašević, Vlatka Kopić Tena, Mersa Miljković, Slavonske lole i brojni drugi. Događaj su upotpunili i Folklorni ansambl Broda, Starotopoljani, Gundinčani te vokalna skupina Art Voice, a da smijeha i zabave ne bi nedostajalo, pobrinuli su se Davor Dretar Drele i Damir Ćubi Mihanović.

Hrvatska diskografska udruga Šimi Jovanovcu ovom je prilikom namijenila posebno priznanje. Izvođač čije se pjesme već desetljećima pjevaju u Hrvatskoj upisao se odavno u povijest domaće diskografije. Od početaka karijere do danas svojoj je publici predstavio tamburaške klasike koji su ostali zabilježeni u hrvatskoj povijesti i kulturi. 

Ovom prilikom Maja Vidmar Klarić u ime HDU-a dodijelila mu je priznanje za doprinos hrvatskoj diskografiji i promicanje tamburaške glazbe.

– U karijeri dužoj od pola stoljeća Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a njegove pjesme odjekuju širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi, i zato bez iznimke možemo reći da je Šima vjerni promicatelj tamburaške glazbe. Šima, hvala na svemu što ste učinili za domaću glazbu i glazbom za naše ljude. Čestitamo! – izjavila je Maja Vidmar Klarić prilikom dodjele.

Ovaj je glazbenik desetljećima stvarao pjesme o rodnom kraju koje su ušle duboko u srca njegovih slušatelja, kao što su Slavonac sam, time se ponosim, Šta kog' briga kako živim, Treba mi ruka tvoja i brojne druge. Stoga, publika je svojeg pradidu Šimu nagradila višestrukim pljeskom te pjesmom i plesom, a emocija nije nedostajalo, čak ni u trenutku dodjele posebnog priznanja.

– Sretan sam i neizmjerno zahvalan na priznanju koje mi je dodijelila Hrvatska diskografska udruga. Priznanje mi daje zadovoljštinu za utrošeni trud i rad proteklih godina i snagu za vrijeme koje dolazi. –  izjavio je Šima Jovanovac.

Priznanje Hrvatske diskografske udruge nastavlja niz nagrada i odlikovanja koja je ovaj Slavonac zaslužio u 55 godina karijere. Iza njega su brojni nastupi na tamburaškim festivalima diljem svijeta, kao i turneje koje pohode tisuće poklonika šokačke glazbe. Za svoj je rad odlikovan i Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetne doprinose u kulturi, a sve navedeno pravi je dokaz da mu pripada titula izuzetnog zagovaratelja tamburaške glazbe koji će biti zapamćen još dugo u povijesti domaće glazbe.

FOTO: MARKO ŠOLIĆ