LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upoznaj svoju sljedeću najdražu knjigu

Goodreads – raj za knjiške moljce

Ovaj mali online raj za knjiške moljce nudi sve: od odabira knjiga za čitanje i ostavljanja recenzija za one već pročitane, do diskusija s drugima čitateljima, pa čak i pisanja vlastitih priča.

Ovaj mali online raj za knjiške moljce nudi sve: od odabira knjiga za čitanje i ostavljanja recenzija za one već pročitane, do diskusija s drugima čitateljima, pa čak i pisanja vlastitih priča.

Voliš čitati? Želiš svima pokazati koliko brzo možeš pročitati svih sedam Harry Potter knjiga? Izazvati samog sebe da pročitaš 100 knjiga u godinu dana? Ili jednostavno želiš sastaviti popis knjiga koje želiš pročitati u bliskoj budućnosti? Onda je Goodreads savršena stranica za tebe!

Ideja za ovu stranicu, koja trenutno upošljava 57 ljudi, javila se u prosincu 2006., kada je bračni par Elizabeth Khuri i Otis Chandler primijetio je kako na internetu ne postoji niti jedan portal koji bi zadovoljio ljude poput njih – knjiške moljce. Stoga su se bacili na posao i već u siječnju 2007., stranica Goodreads ugledala je svjetlo dana.

Krajem prve godine poslovanja, u prosincu 2007., imali su oko 650 tisuća prijavljenih korisnika, a sredinom protekle godine taj broj se popeo na nevjerojatnih 20 milijuna korisnika. Osim toga, na stranici se može pronaći preko 570 milijuna (!) knjiga od oko 100 tisuća autora i s preko 24 milijuna recenzija.

Koliko je Goodreads značajan u književnom svijetu govori i činjenica da ga već godinama autori poput Jamesa Pattersona (Alex Cross serijal, Ženski klan serijal) i Margaret Atwood (Sluškinjina priča, Modrobrada) koriste u svrhu oglašavanja svojih novih knjiga.

Goodreads

No, što Goodreads zapravo nudi svojim korisnicima?

Goodreads nudi mogućnost odabira knjiga te svrstavanje istih na jednu od tri ponuđene policepročitano, u procesu čitanja ili za pročitati. Osim toga, po potrebi mogu se stvoriti i nove police (npr. ponovno čitanje ili najdraže knjige). Knjigama koje trenutno čitate možete upisivati status, te tako pratiti svoj napredak, kao i napredak svojih prijatelja. Nakon što knjigu pročitate, možete je ocijeniti s od jedne do pet zvjezdica, te ostaviti recenziju.

Pomoću knjiga koje ste odabrali, Goodreads koristi napredni algoritam za analizu kako bi vam što preciznije preporučio knjige koje trebate pročitati. Tako vam se neće dogoditi da vam je preporučena biografija Davida Beckhama ukoliko preferirate krimiće Agathe Christie ili pak ljubiće Danielle Steel.

Kako bi čitanje bilo što zanimljivije, Goodreads početkom svake godine omogućuje svojim korisnicima da sami sebi odrede koliko će knjiga pročitati u toku te godine pomoću godišnjeg izazova (Reading Challenge).

Naravno, kraj godine ne bi bio kraj godine kada se ne bi pravile liste i dijelile nagrade za najbolje. Tako i Goodreads ima svoju nagradu – Goodreads Choice Awards – koju biraju korisnici stranice, a dodjeljuje se u 20 zasebnih kategorija.

Osim ovih, postoje i mnoge druge mogućnosti, kao na primjer praćenje blogova vaših najdražih autora, pisanje originalnih priča, ili pak upuštanje u diskusije s drugim knjiškim moljcima. No to ćemo ostaviti vama da otkrijete.

Sretno čitanje!

FOTO: FLICKR