LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatan edukativan program

Frano Mašković, Đuro Gavran i Ilija Barišić gosti su Filmske naSTAVe; program preporučuju Učiteljski fakultet, FFZG i ADU

– Želite se baviti filmom, jednostavno ste zaljubljeni u filmsku umjetnost ili ste samo znatiželjni pojedinac koji putem filma želi učiti o svijetu koji ga okružuje, Filmska naSTAVa prava je adresa za vas. – poručuju iz HFS-a.

– Želite se baviti filmom, jednostavno ste zaljubljeni u filmsku umjetnost ili ste samo znatiželjni pojedinac koji putem filma želi učiti o svijetu koji ga okružuje, Filmska naSTAVa prava je adresa za vas. – poručuju iz HFS-a.

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe, edukativnog programa u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, održat će se online od 6. do 10. travnja 2021. u terminima od 10 do 13 sati. 

– Osim najraznovrsnijih filmova i stručnih predavača, Filmska naSTAVa ove će praznike u pet naSTAVnih dana ugostiti čak tri gosta. Već provjereno zanimljiv gost – hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Frano Mašković pridružit će nam se tijekom jednog termina i s polaznicima komentirati prikazani film, pričati o svom radu i spremno odgovarati na sva pitanja. Višestruko nagrađivani redatelj Đuro Gavran, koji je snimio dvadesetak dokumentaraca, od kojih su neki osvojili prestižne nagrade, prolazit će zajedno s psihologom jednu važnu životnu i filmsku temu. Ilija Barišić, hrvatski autor koji je doktorirao s temom videoigara, dobitnik nagrade Ante Peterlić za publicistiku, predstavit će knjigu koja se sastoji od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja. – ističu iz Hrvatskog filmskog saveza.

Navode da će nakon svake projekcije filma uslijediti njihova analiza i interpretacija, a da će tijekom analize polaznici naučiti kako bolje razumjeti filmsko djelo. 

– Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Želite se baviti filmom, jednostavno ste zaljubljeni u filmsku umjetnost ili ste samo znatiželjni pojedinac koji putem filma želi učiti o svijetu koji ga okružuje, Filmska naSTAVa prava je adresa za vas. Kao prednost programa, ističemo beskrajan entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i dobru ravnotežu teorije te analize i interpretacije. – poručuju organizatori.

Prijave su otvorene do 5. travnja. Vrše se na poveznici

– Program su preporučili: Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), portal Medijska pismenost i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. – dodaju iz HFS-a. 

FOTO: PEXELS