LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u ADU Galeriji f8

FOTO: Pogledajte „Memogram”, fotografije dobitnika dviju Rektorovih nagrada

Od 22. do 27. veljače u ADU Galeriji f8 bit će izložene fotografije Ivana Gundića koji trenutno pohađa diplomski studij fotografije, a koji je završio preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti.

Od 22. do 27. veljače u ADU Galeriji f8 bit će izložene fotografije Ivana Gundića koji trenutno pohađa diplomski studij fotografije, a koji je završio preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti.

Galerija f8, smještena na adresi Trg Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, nastavlja s predstavljanjem izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ovog petka, 22. siječnja, ondje će se otvoriti diplomska izložba fotografija Ivana Gundića pod nazivom Memogram.  

– Riječ je o introspektivnom ili autorefleksivnom istraživanju uporabom umjetničke i znanstvene metodologije u mediju fotografije koje umjetnik proširuje elementima videa, ambijentalne instalacije i ready-made umjetničkih predmeta. U okviru vlastite obiteljske povijesti autor je promatrao poziciju medija fotografije kao mnemoničkog sredstva koje posreduje u očuvanju sjećanja, ali istovremeno bilježi smrtnost i prolaznost. Kako umjetnik pojašnjava u svojoj izjavi o radu, fotografije kao predmeti koji evociraju sjećanje možda mogu trajati dugo, ali zasigurno ne zauvijek, te ih svodi na elementarnu supstancu srebra koja i dalje djeluje kako memorijski objekt, čineći ih tim postupkom vječnima – navode iz ADU Galerije f8

Mentorice su diplomskoga rada doc. art. Jelena Blagović i doc. dr. sc. Iva Prosoli Stojkovska, a komentator je umj. asist. Davor Konjikušić. Bojan Krištofić, likovni kritičar i autor predgovora kataloga izložbe, napisao je:

– Cilj je bio ekstrahirati srebro iz želatinskih fotografija koje autor i znanstveni suradnik-kemičar upotrebljavaju kako bi proizveli sitnu srebrnu kovanicu – sadašnje utjelovljenje vrijednosti svih tih fotografija, ovaj put prvenstveno materijalne, a tek potom sentimentalne, odnosno, ljepše je reći, osjećajne prirode... Ključ rada upravo je u tome što je nositeljica obaju priroda pojma vrijednosti, komplementarnih na putovanju od živog svijeta (ljudska bića te naši osjećaji i sjećanja) do neživog (srebro kao element, tj. materijalizacija energije koja na okupu drži atome i elementarne čestice, stoga i nas same), jedna te ista materija, što i autora i recipijente rada nužno vodi do zaključka o relativnosti naših vrijednosti kao takvih. Međutim, snažnu mu uvjerljivost pruža činjenica da je istraživanje, što ga je do zaključka dovelo, autor sproveo ne samo na sebi samom nego, uvjetno rečeno, i na svojim bližnjima. Time je bezuvjetno objavio da je središnja tema rada de facto neumitni protok vremena i čovjekovo grčevito držanje za bilo kakvu mogućnost koja mu, vjeruje, može jamčiti konkretan, mjerljiv opstanak makar kakvog djelića njegova identiteta, ličnosti, osobne povijesti... Naravno, nije nevažno istaknuti kako je Gundić, dokumentirajući putem videa i fotografije kemijski proces umiranja fotografija i nestajanja izvornih odraza osobnosti na krhkim komadima papira, došao i do estetski zahvalnih rezultata, koji također pronicljivo relativiziraju vrijednosni sustav utemeljen na strahu od smrti i upućuju na to da su takve fotografije u raspadanju (odnosno videa i fotografske serije što prikazuju rastakanje) možda istinitiji prikaz prošlosti – sjećanja, pamćenja – od prizora koji bi zadržali ono što se fiksirati ne može. Samo sjećanje je uvijek fluidno i stalno spremno da nam na svoj način umakne.

Ivan Gundić rođen je u Koprivnici 1993. godine. Završio je preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno pohađa diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Iz Galerije navode da se bavi temama društva, jezika, memorije, ideologije i identiteta te da poseban interes pokazuje za eksperimentiranje sa samim medijem fotografije, alternativnim poimanjima procesa i tehnikama fotografiranja, kao i za kombiniranje fotografije i drugih medija. 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom u sklopu festivala Organ Vida. Živi i radi u Zagrebu.


Njegova izložba ostaje otvorena do 27. veljače, a moguće ju je pogledati radnim danom od 12 do 19 sati te subotom od 10 do 15 sati. Dodatne informacije dostupne su na službenom Facebook događaju.

FOTO: IVAN GUNDIĆ