LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u HNK-u Ivana pl. Zajca

Folklorna fuzija donosi nove skladbe inspirirane hrvatskim folklorom

Riječki HNK večeras donosi koncert s novom glazbenom materijom koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo.

Riječki HNK večeras donosi koncert s novom glazbenom materijom koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo.

Večeras se, 11. listopada, u 19 sati otvara ovosezonski ciklus komornih koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Renomirani ansambl Acoustic project tada donosi Folklornu fuziju.

– Deset vrsnih glazbenika okupljenih u ansamblu jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni. Ansambl je 2008. godine osnovao, zajedno s kolegama i prijateljima, skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović koji ga i vodi. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge transformacije kako u postavi glazbenika tako i sa samim glazbenim izričajima čiji široki glazbeni spektar, od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, daje jasan pečat prepoznatljivosti, kako u ideji tako i u izvedbi. – ističu iz Zajca

Folklorna fuzija, navode, projekt je stvaranja glazbenog programa inspiriranog bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje kao živuće tradicije na ovim prostorima. Napominju da cilj nije jednostavno aranžirati narodne plesove i napjeve, već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo. Projekt je, naime, sastavljen od novih skladbi inspiriranih hrvatskim folklorom.

– U izvođačkom smislu nositelj projekta je zagrebački ansambl Acoustic Project koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom, orijentalnom glazbom itd. zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Namjera je ansambla stvoriti koncertni program koji će biti atraktivan i zanimljiv kako za domaće tako i za inozemno glazbeno tržište, čime će se omogućiti daljnje izvođenje projekta. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi otvara nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije. Osim jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav program donosi sa sobom i dodanu vrijednost kulturnog proizvoda kao istinskog predstavnika identiteta jednog naroda i njegove kulture. – dodaju.     

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA