LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Gavelli

Elisabeth, tragična heroina svakodnevice, u "Kometu" nastoji ovjekovječiti sreću

Što se može učiniti da bi na koncu života bili sretni i kako nakon smrti izmaknuti paklu bolnih uspomena, pogledajte u novoj Gavellinoj predstavi.

Što se može učiniti da bi na koncu života bili sretni i kako nakon smrti izmaknuti paklu bolnih uspomena, pogledajte u novoj Gavellinoj predstavi.

Predstava Komet premijerno će se izvesti u petak, 10. ožujka 2017. u kazalištu Gavella. Drama Justine del Corte, njemačke dramatičarke, scenaristice, kazališne i filmske glumice i redateljice, poigrava se optimizmom pamćenja miješajući radost i tugu, prošlost i sadašnjost, zbiljsko i izmišljeno.

Deset godina nakon svadbe Elisabeth se pita može li se sreća nekako zadržati, ovjekovječiti ili fiksirati pa kani do posljednjeg detalja ponoviti svoju svadbenu svečanost. Budući da sreća u njezinim očima nije fleksibilna, isti bi gosti u istoj odjeći na istome mjestu trebali voditi iste razgovore, iz čega bi trebala proizaći i jednaka sreća. No, nejasno je jesu li prijašnje pogreške također pridonijele sreći. O toj je temi teško išta konkretno reći jer osim sudjelujućih o tome dosad nitko nije imao pojma. A zbog toga što je ipak svatko sebi najbliži, svečari nakon početne euforije odustaju od eksperimenta. Nakon što su se prepustili piću, oni kreću u potragu za onime što bi možda moglo predstavljati njihovu vlastitu sreću.

Foto: Gavella

Uz Elisabeth – tragičnu heroinu svakodnevice, čiji namješteni osmijeh redovito završava u bespomoćnoj grimasi, pa poput narednika uzvanicima naređuje Budite sretni i veseli! – tu je i pisac koji nikada nije pisao, sterilni liječnik koji ipak može podariti novi život, muškarac s onoga svijeta i mlada djevojka: nebom prolazi komet, svi mu upućuju želje. No, pokušaj da se vrijeme vrati deset godina unatrag rezultira smiješnim i apsurdnim komplikacijama: onomad sedmogodišnja Isabel svoju haljinicu sad može nositi još samo kao top, iz ponavljanja ranijih bračnih razmirica nastaju nove koje ne odgovaraju zamišljenom scenariju, novi se partneri pokazuju nespremnima za rekonstrukciju doživljenoga. Što se može učiniti da bi na koncu života bili sretni? I kako nakon smrti izmaknuti paklu bolnih uspomena?

Predstavu režira Aida Bukvić, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostime Mirjana Zagorec, scenski pokret Blaženka Kovač, glazbu je napisao Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik. Igraju: Nataša Janjić, Amar Bukvić, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Nela Kocsis, Bojana Gregorić Vejzović, Anja Đurinović, Ksenija Pajić, Franjo Dijak, Ivana Roščić i Đorđe Kukuljica.

Foto: Gavella
FOTO: GAVELLA