LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U svijetu knjiga

Donosimo popis 10 najprodavanijih romana na svijetu; jeste li ih čitali?

Ovih deset romana ostvarili su višemilijunsku prodaju i dobili laskavu titulu najprodavanijih romana na svijetu.

Ovih deset romana ostvarili su višemilijunsku prodaju i dobili laskavu titulu najprodavanijih romana na svijetu.

Svaki roman može biti bestseler, ali samo odabrani imaju status najprodavanijih na svijetu. Saznajte o kojim romanima je riječ. 

Don Quijote (Miguel Cervantes)

Izdan 1612. godine, ovaj roman prodan je u pola miljuna primjeraka i sigurno drži prvo mjesto kao naprodavaniji roman svih vremena. Prati samoprozvanog viteza i njegove podvige u poluspješnim avanturama.

Priča o dva grada (Charles Dickens)

Dickensonov povijesni roman izdan je 1859. godine, te je prodan u 200 milijuna primjeraka. Radnja je smještena u Londonu i Parizu, prije i nakon Francuske revolucije.

Gospodar prstenova (J. R. R Tolkien)

Kada govorimo o žanru fantastike, jedno ime uvijek se ističe među ostalima. Riječ je o Tolkienu i njegovoj trilogiji Gospodar prstenova, koja je prvi put izdana 1954. godine i prodana je u 150 milijuna primjeraka. Zahvaljujući svojoj popularnosti Gospodar prstenova je neizostavni dio popularne kulture, te se danas može naći u raznim oblicima poput filmova, videoigara, glazbe, društvenih igara i slično.

Mali princ (Antoine De Saint-Exupéry)

Francuski aristokrat Antoine De Saint-Exupéry 1943. godine napisao je roman o odrastanju. Taj roman, pod imenom Mali princ, prodan je u 140 milijuna primjerka, te je preveden na više od 300 jezika.

Hobit (J. R. R Tolkien)

Avanture hobita Bilba Bagginsa izdane su 1937. godine i prodane su u 150 milijuna primjeraka. Iako je „Hobit“ bio namijenjen kao roman za djecu, svoju popularnost našao je i među odraslima.

Harry Potter i kamen mudraca (J. K. Rowling)

Prvi nastavak popularnog serijala o čarobnjaku Harry Potteru koji je izdan 1997. godine, smjestio se na šestom mjestu sa 120 milijuna prodanih primjeraka. Uspješnost serijala vidi se iz podataka da je cijeli serijal prodan u više od 500 milijuna primjeraka i preveden na više od 80 jezika.

Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar (C. S. Lewis)

Prvi nastavak serijala Kronike iz Narnije izdan je 1950. godine i prodan je u 85 milijuna primjeraka. Serijal fantastike prati četvero braće i sestara u njihovom istraživanju magičnoga svijeta.

Ona: misteriozna povijest jedne pustolovine (Henry Rider Haggar)

Ona je izdana 1887. godine i prodana u 83 milijuna primjeraka. Prati profesora profesora Horacea Holly i njegovo putovanje u izgubljeno kraljevstvo.

Pinocchijeve pustolovine (Carlo Collodi)

Pustolovine dječaka-lutka Pinocchija orginalno su napisane na talijanskom jeziku, izdane 1881. godine. Prodane su u 80 milijuna primjeraka.

Da Vincijev kod (Dan Brown)

Brownov triler Da Vincijev kod izdan je 2003. godine i prodan je u 80 milijuna primjeraka. Riječ je o drugom romanu u kojemu se pojavljuje stručnjak za simbologiju Robert Langdon, koji mora riješiti novi misteriozni slučaj ubojstva.

Za još zanimljivosti o knjigama, čitanju, čitateljima i svemu ostalome književnome, pratite Čitaj, pitaj, književni projekt udruge Centar za razvoj mladih. 

FOTO: UNSPLASH