LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SC

„DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS” – pogledajte u Savskoj 25

– Izložba Tina Vukovića u zagrebačkoj Galeriji SC zasnovana je na seriji ljudskih portreta na ravnomjerno obojenim plohama. – stoji u predgovoru.

– Izložba Tina Vukovića u zagrebačkoj Galeriji SC zasnovana je na seriji ljudskih portreta na ravnomjerno obojenim plohama. – stoji u predgovoru.

U sklopu projekta Oni dolaze... u Galeriji SC (Savska 25, Zagreb) predstavit će se umjetnik Tin Vuković s prvom samostalnom izložbom DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS.  Izložbu je moguće pogledati u petak, 29. siječnja, od 18:00 do 21:00 te od 30. siječnja do 6. veljače radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00. 

– Izložba Tina Vukovića u zagrebačkoj Galeriji SC zasnovana je na seriji ljudskih portreta na ravnomjerno obojenim plohama. To nisu klasični portreti stoga što njihovi protagonisti nisu petrificirani pred rukom i pogledom slikara (pa onda i okom promatrača) nego su uhvaćeni u pokretu ili u nekom međusobno dinamičnom odnosu. Netipično za ovaj žanr je i to što slikar očigledno kistom ne bilježi izvornu scenografiju koja okružuje likove. Umjesto toga oni se, poput kartonskih izrezaka, nalaze pred obojenim slikarskim poljima. Izvučeni su iz svog originalnog konteksta i tako eksponirani stoje na vjetrometini mogućih tumačenja i pitanja od strane zatečene publike. Obojene plohe podsjećaju na tehnologiju zelenog zaslona (green screen) koja se koristi osobito u filmskoj industriji i televizijskoj režiji kako bi se na praznu podlogu tijekom naknadne obrade snimljenog materijala upisali određeni vizualni efekti i stvorila neka prostorna iluzija. U okviru svijesti o tome otvara se mogućnost da promatrači dovršavaju sliku tako da na zaslone projiciraju vlastite mentalne predodžbe koje bi upotpunile slikovnu i značenjsku prazninu i barem djelomično utažile njihovu znatiželju. S druge strane, u obzir treba uzeti i opciju da su slikane pozadine s razlogom međusobno različite, odnosno da je Vuković putem njih, a po nekom ključu, u svaku sliku već upisao određena raspoloženja posredovana uglavnom pastelnim bojama, što bi moglo biti značajno za dio onih koji pristupaju cjelovitijem tumačenju izloženih slika... – stoji u predgovoru Bože Kesića.

Tino Vuković rođen je 1987. na Braču, a magistrirao je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina, navode iz Galerije SC. Godine 2013. polazio je stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa, a od te je godine voditelj Galerije umjetnina Branislav Dešković u Bolu na Braču. Radio je na mnogim izložbama kao kustos, autor koncepcija ili autor likovnog postava. Jedan je od autora novog stalnog postava Galerije umjetnina Branislav Dešković.
FOTO: TINO VUKOVIĆ / GALERIJA SC