LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuka za vikend

Četiri dokumentarna filma o ljudima koje vrijedi pogledati

Dopustite da vam predložimo četiri zanimljiva i inspirativna dokumentarna filma uz koje ćete vidjeti različite perspektive ljudskih bića, poznatih osoba koje su u nekom trenu posrnule, nisu znale odrediti granicu ili su naprosto bili predobri. Možda će i vama biti lakše ublažiti neke pogreške iz vlastite prošlosti.

Dopustite da vam predložimo četiri zanimljiva i inspirativna dokumentarna filma uz koje ćete vidjeti različite perspektive ljudskih bića, poznatih osoba koje su u nekom trenu posrnule, nisu znale odrediti granicu ili su naprosto bili predobri. Možda će i vama biti lakše ublažiti neke pogreške iz vlastite prošlosti.

Stigao je dugo iščekivani vikend, odlučili ste da nećete ići van. Možda i hoćete ići van, ali zasigurno nećete ništa raditi preko dana pa tražite neku zanimaciju kako biste ubili tih 8, 9 sati do izlaska.

Ako niste raspoloženi za dobru knjigu, dopustite da vam predložimo četiri zanimljiva i inspirativna dokumentarna filma uz koje ćete vidjeti različite perspektive ljudskih bića, poznatih osoba koje su u nekom trenu posrnule, nisu znale odrediti granicu ili su naprosto bili predobri.

Možda će i vama biti lakše ublažiti neke pogreške iz prošlosti.

1. The Crash Reel (2013.)

IMDB ocjena: 8,2

The crash reel
 

Nedavno su završile Zimske olimpijske igre u Sočiju, a na njima se pojavio glavni akter ovog dokumentarnog filma, dvadesetšestogodišnji američki snowboarder Kevin Pearce. Film prati Pearceovu perspektivnu karijeru i rivalstvo sa Shaunom Whiteom (kojeg ste nakratko mogli vidjeti u filmu „Friends with benefits” kao bahatog udvarača Mile Kunis). The Crash Reel je napravljen uz podršku Pearceove obitelji i prijatelja koji su ustupili 15 godina privatnih snimki. U tim snimkama možemo pratiti Pearceov uspon u snowboarding karijeri, motivaciju, ali i nesreću koja se dogodila dok je trenirao za ZOI u Vancouveru. U nesreći je povrijedio mozak te se nekoliko mjeseci činilo da će ostati u vegetativnom stanju. Ovo je priča o čovjeku koji se uspio oporaviti zahvaljujući snažnoj volji i borbenosti, a kako je to uspio, pogledajte sami.

2. The Armstrong Lie (2013.)

IMDB ocjena: 7,1

Lance Armstrong
 

Cijeli svijet se šokirao kada je Lance Armstrong početkom 2013. godine sjeo ispred Oprah Winfrey i pred cijelim svijetom izjavio kako je istina da se dopingirao na utrkama Tour de Francea. Armstrong je instantno lišen sedam titula svjetskog prvaka u biciklizmu, a ovu je priliku iskoristio Alex Gibney. Naime, Gibney je počeo raditi dokumentarni film o Armstrongu povodom njegovog povratka u biciklizam nakon pobjede nad rakom. Ono što je trebalo poslužiti kao inspirativan dokumentarac, pretvorilo se u lakrdiju. No, Gibney je iskoristio najbolje od situacije i pozvao Armstronga da pred kamerama ispravi nepravdu i tako se ispriča što mu je godinu dana lagao u lice. Tako je nastao ovaj film koji usporedno pokazuje Armstrongove riječi na povratničkoj turi i one koje je rekao kada je napokon svijetu priznao istinu. Iako su svi skloni osuđivanju Armstronga, možda će ovaj film baciti drugo svjetlo na sve i pokazati kako dopingiranje nije varanje kada se svi dopingiraju.

3. Exit through the gift shop (2010.)

IMDB ocjena: 8,1

Exit through the gift shop
 

Banksy je ime za koje su svi više-manje čuli. Ako niste čuli, često ste mogli vidjeti njegove radove poput [1], [2] i [3]. Nitko ne zna njegovo pravo ime, kako izgleda i gdje živi, zato je ovaj dokumentarni film postao apsolutni hit. Naime, iako se Banksy skriva pod okriljem noći, izražavajući svojim grafitima trenutno socijalno i političko stanje u Engleskoj i svijetu, za ovaj je film pristao stati pred kamere i ispričati svoju priču o Thierreu Guetti (Mr. Brainwash). Guetta je bio zaluđen street artom te je svojom kamerom počeo snimati tajni život street art umjetnika koji su po noći ostavljali tragove u raznim gradovima. Tako je uspio doći u kontakt s mnogim prominentnim tajnovitim umjetnicima poput Invadera i Sheparda Faireyja. Zašto su svi pristali na snimanje? Jer su vjerovali da je napokon vrijeme da netko prikaže njihov trud i poruku koje žele ostaviti, unatoč ilegalnim aktivnostima „oštećivanja” javnih građevina. No, Guetta ne samo da nije napravio film s materijalom koji je imao, nego je cijelu priču preokrenuo na sebe i sebično iskoristio priliku i povjerenje prominentnih umjetnika. Zašto je Banksy odlučio da više nikome neće dopustiti da mu uđe u život i što je Mr. Brainwash napravio i tako dao poučnu lekciju svima, predstoji vam da sami pogledate.

P.S. Nakon što je ovaj film izašao u javnost, mnogi su gradovi podigli tužbe protiv spomenutih umjetnika.

4. The U.S. vs. John Lennon (2006.)

IMDB ocjena: 7,4

US vs John Lennon
 

Tvrdili vi da je Yoko Ono razorila Beatlese ili ne, morate priznati da je ona zaslužna za humanizaciju Johna Lennona i njegovu osvještenost o svjetskim procesima. Zli jezici mogli bi reći „ah, ti hipiji”, no ti hipiji pokrenuli su masovne demonstracije protiv rata u Vijetnamu. Film prati odrastanje Lennona, uspjeh s Beatlesima, a nakon toga prati zajednički život njega i Yoko, poznate prosvjede u krevetu, stvaranje pjesme „Give peace a chance”, kao i medijsku popraćenost njihovih javnih izjava. Naravno, kada se stvorila ovolika struja ljudi, J. E. Hoover shvatio je kako treba stišati ljude te je naredio Lennonovu deportaciju iz SAD-a. Film prati bitku jednog čovjeka s državom, političke i pravne spletke te pokušaj utišavanja ljudi. Svi znamo kako je Lennon završio, no malo tko zna koju je ulogu imao u američkim demonstracijama, što ovaj film odlično prikazuje kombinirajući privatne i javne snimke.

FOTO: STUDENTSKI.HR