LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije filmova i serija

Bogat rujanski program u kultnom zagrebačkom MM centru

U pustolovinu kroz prošlost, sadašnjost i budućnost filma kreću svi posjetitelji 41. sezone rada kultnog zagrebačkog MM centra.

U pustolovinu kroz prošlost, sadašnjost i budućnost filma kreću svi posjetitelji 41. sezone rada kultnog zagrebačkog MM centra.

Kultni zagrebački MM centar otvara svoju 41. sezonu. Program kreće 7. rujna projekcijom filma Okrug Harlan SAD (Harlan County USA) redateljice Barbare Kopple, a u okviru projekta Kratke slike kojim je 2015. započela njegova programska revitalizacija. Film je nagrađen Oscarom 1976. u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a bezvremenski je prikaz života rudara i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka. 

Već 8. rujna kreće se s Filmskim (pri)povijestima, novim projektom inspiriranim istoimenim serijalom Jeana-Luca Godarda. U osmodijelnom videoeseju Godard, kroz kolaž klasika svjetske kinematografije, prikazuje se jedan mogući pogled na prošlost filmske umjetnosti i njezinu povezanost s 20. stoljećem. Godardove Pripovijesti poslužit će kao inspiracija za diskusiju uživo u kojoj će sudjelovati vodeći domaći filmolozi i kritičari, a moderirati ih filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

I dok se Godard fokusirao na filmsku prošlost, austrijski redatelj Michael Palm u dokumentarcu Budućnosti filma (Cinema Futures), koji se prikazuje 15. rujna, govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba. Ocrtavaju se mogući scenariji, kulturni strahovi i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba prolaska podataka digitalne slike. I ovaj film prikazuje se u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a, a njime se ujedno najavljuje i ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji se od 28. rujna do 1. listopada održava u Studentskom centru.

Drugom vrstom budućnosti bavi se jedinstveni dokumentarni eksperiment Up, pokrenut sredinom 1960-ih u Velikoj Britaniji s ciljem da prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnjaka. Iz jedne emisije razvila se cijela serija koja svakih sedam godina prati životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja. Serija Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Autor je i redatelj prve serije Paul Almond, a svih ostalih Michael Apted, danas proslavljeni hollywoodski redatelj i producent. Serija će se prikazivati u dvotjednom ritmu, a posjetitelje 25. rujna očekuje prva.

Na rasporedu su i dvije radionice, ona za kinooperatere te radionica 16 mm filma, kao i program domaćih kratkometražnih filmova u kojem se slave provokatorski duh i gorka duhovitost velikoga Vlade Kristla.

Više informacija o programu potražite na internetskoj stranici MM centra.

FOTO: PIXABAY