LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb Book Festival 2017.

Bogat program ZBF-a učinit će Zagreb središtem europske kulturne i književne scene

Zagreb Book Festival održava se od 22. do 28. svibnja na trima zagrebačkim lokacijama. Na Festivalu će se promovirati knjige, čitanje, glazba i film uz brojna gostovanja s posebnim naglaskom na vezi s Austrijom.

Zagreb Book Festival održava se od 22. do 28. svibnja na trima zagrebačkim lokacijama. Na Festivalu će se promovirati knjige, čitanje, glazba i film uz brojna gostovanja s posebnim naglaskom na vezi s Austrijom.

Iako su danas knjiga i čitanje zanemareni nauštrb različitih društvenih mreža i digitalnih platformi, zahvaljujući ljudima koji su te zanemarenosti svjesni, često se organiziraju događaji kojima su knjiga i promicanje čitanja u središtu. Nakon nedavno održane Noći knjige, jedan je od događaja namijenjenih svim kulturnjacima i knjigoljupcima i Zagreb Book Festival, koji će na zagrebačku književno-kulturnu scenu treću godinu zaredom svratiti poglede šire europske javnosti i učiniti ju Mekom za sve one koji ne mogu zamisliti život bez knjige. Zagreb Book Festival održat će se od 22. do 28. svibnja na trima zagrebačkim lokacijama – u Muzeju za umjetnost i obrt, Kinu Tuškanac te Vynil baru, a o tome kako je sve nastalo informirala nas je Petra Ljevak, direktorica Festivala:

– Ideja ove manifestacije motivirana je željom da se danas, u doba rasta digitalnih medija i digitalnih komunikacijskih platformi, poveća interes za čitanjem, pisanjem i literarnom komunikacijom na način koji će biti pristupačan i zabavan. Jedan je od naših ciljeva povećanje svjesnosti o tome koliko su čitanje, informiranje i mogućnost kritičkog mišljenja važni i da su zapravo osnova bilo kojeg razvijenog civilnog društva. –

Organizatori su ove godine odlučili kao zemlju partnericu Festivala predstaviti Austriju koja je odabrana upravo zbog nezaobilaznog zajedničkog povijesnog naslijeđa, iznimnog kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene. Kako bi se austrijska kulturna, umjetnička i književna scena, glazba i film približili hrvatskoj publici, za temu ovogodišnjeg izdanja Festivala odabrana je fragilnost koja u svijetu nestalnosti i neizvjesnosti, trenutku obilježenom velikim društvenim promjenama, zauzima ključno mjesto u mnogim umjetničkim djelima kao i u životima svih nas.

Za bogat festivalski program ove je godine zaslužna koordinatorica programa ZBF-a Ivana Bodrožić koja je istaknula:

– Potrudili smo se i ove godine napraviti program u kojem bismo prvenstveno mi uživali i koji nam se čini važnim. Zagrebačkoj ćemo publici predstaviti autore i kulturološke momente koje nemamo u svakom trenutku ovdje, razgovarat ćemo o temama koje se tiču svih nas. Na Festivalu ćemo imati pedeset događanja sa stotinjak gostiju među kojima se ističu poznati i renomirani svjetski autori prema čijim su djelima snimljeni filmovi, filozofi, publicisti. U konceptu našeg programa i dalje je naglasak na domaćim autorima jer nam se čini da nam je to najjača spona s publikom koju moramo njegovati. Ugostit ćemo i mlade autore okupljene pod nazivom Književna grupa 90+ te mogu reći da smo pokušali osmisliti program koji će biti što raznovrsniji, što kvalitetniji i što bogatiji. –

Neki su od poznatih stranih gostiju Festivala Erica Fischer, čija je uspješnica Aimee & Jaguar upravo povodom ZBF-a postala dostupna hrvatskoj publici u prijevodu i izdanju Naklade Ljevak i o kojoj će na Festivalu također biti govora. Iz Austrije dolazi i poznati književnik Karl-Markus Gauss kojemu će se pridružiti Rob Rieman iz Nizozemske, Lars Svendsen iz Norveške, Ece Temelkuran iz Turske i mnogi drugi. Svi će oni, uz poznata imena hrvatske književne scene tijekom sedam večeri raspravljati o temeljnim fragilnostima kojima smo danas zahvaćeni ­– fragilnosti ravnopravnosti, društvenih sustava, starenja, slobode govora, dijaloga o vrijednostima, početka i virtualnih identiteta. U panel-raspravama pokušat će odgovoriti na pitanja kao što su zašto se žene i manjine još uvijek pojavljuju na istoj strani, kada dolazi diktator,  ima li života prije smrti, je li sloboda govora piscima pravo ili obveza i mnoga druga. Od hrvatskih se imena posebno kao gosti ističu Edo Popović, Zoran Ferić, Slađana Bukovac, Dubravka Težak, Rade Šerbedžeija, a u raspravama o književnosti i predstavljanjima knjiga pridružit će im se i mnogi drugi.

Zagreb Book Festival 2017., FOTO: ZBF

Na ovogodišnjem je izdanju poseban naglasak stavljen na program za mlade jer je, kako navodi Diana Matulić, jedan od ciljeva ZBF-a odgajanje mlade čitateljske publike i poticanje čitanja kao najvažnije čovjekove navike, kao dragocjenog alata za razvoj samovijesti i kritičkog mišljenja, ali možda još važnije, kreativnosti, empatije i maštovitosti.

– Događanja su zamišljena interaktivno – ne kao klasična predstavljanja knjiga za mlade, već kao edukativne i kreativne radionice, kao živi susreti i razgovori s autorima, vježbaonice, literarno-scenske i kazališne igre sudjelovanjem u kojima će mladi aktivno sudjelovati u kreiranju Festivala. Mislimo da upravo na ovakav živ način, u druženjima, igrama, smijehu, radionicama, razgovoru s kreatorima tih svjetova iz mašte kroz Festival možemo mladima čitanje učiniti privlačnim i zanimljivim. –

Drugi važan identitetski pečat ZBF-a svakako je večernji – glazbeni i filmski – program. U želji da se predstavi ne samo austrijska književnost već da posjetitelji Festivala dobiju širu sliku austrijske kulturne scene, predstavit će se suvremena austrijska kinematografija trima filmovima kroz koje se provlači tema fragilnosti u svakome od nas: Macondo, Black brown white i Dječja magija. Na ZBF-u će gostovati i suvremeni austrijski bendovi Farewell Dear Ghost te Holler My Dear, a pridružit će im se hrvatski kantautor Gentleman te ansambl studenata zagrebačke Muzičke akademije, Col Legno.

Važnost Festivala prepoznata je široj razini pa je tako Festival primljen u Udruženje europskih festivala čime se odaje priznanje njegovoj kvaliteti koju su prepoznali i izvan književne struke:

– Ponosan sam što smo dio ove velike kulturne manifestacije. Jedan je od razloga što smo se uključili u ovaj Festival da potaknemo da se osvijesti književnost kod mladih, da ih se potakne da se maknu od mobitela, interneta i da ih zainteresiramo za kvalitetnu književnost i kvalitetne kulturne sadržaje. Siguran sam da će ovaj Festival biti prava poslastica stručnoj umjetničkoj i književnoj, ali i široj javnosti. – istaknuo je Ivan Žižić, član Uprave Reiffeissen banke, glavnog sponzora Festivala.

S obzirom na sve dosad rečeno, jasno je da posjetitelje ZBF-a očekuje bogat, intelektualan i angažiran program na kojemu će se uz puno zabave i smijeha raspravljati o svakodnevnim i važnim, kao i o onim malo manje svakodnevnim, ali zato ne manje važnim temama. Sve dodatne informacije o Festivalu možete pronaći na službenoj i Facebook stranici. Pronađite nešto za sebe u programu i uživajte u ljubavi koja nas sve spaja – ljubavi prema knjigama i čitanju.

FOTO: ZAGREB BOOK FESTIVAL