LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije u MM centru

Besplatno na premijere filmova nagrađenih u Cannesu i Locarnu

U narednim nas danima u MM centru očekuju hrvatske premijere filmova nagrađivanih svjetskim filmskim nagradama, i to potpuno besplatno.

U narednim nas danima u MM centru očekuju hrvatske premijere filmova nagrađivanih svjetskim filmskim nagradama, i to potpuno besplatno.

Buduće s(a)vršeno vrijeme (The Future Perfect) prvi je dugometražni film njemačke redateljice s argentinskom adresom Nele Wolhatz, koju smatraju jednom od novih nada suvremenog latinoameričkog filma. Njezini filmovi leže na granici različitih geografskih i filmskih stilova te se suprotstavljaju postojećim normama. Ovo ostvarenje donosi priču o sedamnaestogodišnjoj Kineskinji Xiaobin, koja dolazi u Argentinu i uči španjolski, a njezina obitelj odbija prihvatiti jezik i običaje nove zemlje.

Struktura učenja jezika postaje strukturom samog filma, koji na zabavan način tematizira otuđenost, usamljenost te ulogu jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama. Hibrid između dokumentarnog i igranog filma, s brojnim autobiografskim elementima, dobitnik je nagrade za najbolji prvi film na festivalu u Locarnu 2017. godine  Sve uloge u njemu ostvarili su naturščici, a jedini je profesionalni glumac Nahuel Pérez Biscayart, zvijezda filma 120 BPM, koji glumi samoga sebe. Film će se premijerno prikazati u MM centru 8. veljače u 19:30.

Foto: Kultura promjene

Tvornica ničega (A fábrica de nada), u režiji Portugalca Pedra Pinhe, priča je o razočaranju, nemoći i nemogućnosti promjene sustava. Jedne noći grupa tvorničkih radnika shvati da njihov poslodavac krade svoje strojeve i sirovine. Odluče organizirati i nadgledati opremu te spriječiti da proizvodnja bude prebačena drugdje. Radnici su, iz osvete, prisiljeni stajati besposleno uz svoje radne stanice dok traju pregovori o masovnom otpuštanju. Ogroman pritisak dovodi do nekoliko sukoba, a u pozadini se svijet oko njih ruši.

Film poziva na refleksiju o ulozi rada u vremenu kada ekonomska kriza postaje dominantan oblik upravljanja i oslikava nedavnu društvenu i političku krizu u Portugalu. Veliki festivalski hit 2017. godine, osvojio je niz nagrada, između ostalih i nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu. Hrvatska premijera bit će 15. veljače u 19:30.

Osobni stil i snažan autorski potpis temeljna su obilježja stvaralaštva N. Wohlatz i P. Pinhe, a upravo su individualnost i umjetnička sloboda te poimanje filma kao umjetnosti osnovne premise jednog od najvažnijih pokreta u povijesti kinematografije – Novog vala, koji je tema epizode 3B Godardovih Filmskih (pri)povijesti. Premijera će se održati 9. veljače u 20 sati. O povijesti i budućnosti filma razgovarat će filmski teoretičar Hrvoje Turković i filmski kritičar Janko Heidl, a razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra i na Facebooku.

FOTO: KULTURA PROMJENE