LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološki muzej u Zagrebu

Besplatan prijevoz do antičke Andautonije u Ščitarjevu na radionice, predavanja i izložbe

Svi posjetitelji Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu mogu uživati u rimskim okusima, mirisima, modi i igri. Ulaz je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Svi posjetitelji Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu mogu uživati u rimskim okusima, mirisima, modi i igri. Ulaz je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u nedjelju, 14. i nedjelju, 21. svibnja 2017. održat će se Manifestacija Proljeće u Andautoniji i II. Festival eksperimentalne arheologije.
 
U sklopu manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi) te isprobati rimsku hranu i piće. U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi uz popratno predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.

U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju – CEXA ove godine organizira se i II. Festival eksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine: od niti do tkanine (ručno predenje sirove vune, tehnike tkanja), izrada kamenih i metalnih sjekira, izrada predmeta od drva, gradnja zidova i izrada opeka, demonstracija metoda paljenja vatre, keramičke kugle – čemu su mogle služiti (eksperiment i popratno predavanje).

Izložba na otvorenom Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu te izložba Vodozemci – osobitosti životinjskog svijeta Turopolja u suradnji s udrugom Hyla, bit će predstavljene od 14. svibnja u Arheološkom parku.

Predavanja Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet i Tajna povijest mongolskih žena i kraljica održat će dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija – spisateljica i arheologinja Rujana Jeger.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta.

Organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba za Ščitarjevo (Zrinjevac – kod meteorološkog stupa) u terminima:

  • 11:30 Zrinjevac – Ščitarjevo 
  • 14:30 Ščitarjevo – Zrinjevac
  • 15:00 Zrinjevac – Ščitarjevo 
  • 18:00 Ščitarjevo – Zrinjevac

Dodatne informacije pronađite na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

FOTO: FACEBOOK/AMZ