LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Simboličan poziv turistima

Banksy svojim grafitima obilježio Gazu

Legendarni fantom Banksy grafitima je ukrasio ruševine u Gazi. U apelu javnosti pridružio mu se i parkour tim.

Legendarni fantom Banksy grafitima je ukrasio ruševine u Gazi. U apelu javnosti pridružio mu se i parkour tim.

U rano proljeće ove godine popularni je umjetnik Banksy pronašao svoj put u Gazu – sporni teritorij na razmeđi Izraela i Egipta. Uz mirise Mediterana i baruta, ova se destinacija pokazala kao plodno tlo za Banksyeve društveno-političke poruke.

Tako su u Gazi jednoga dana osvanula tri Banksyeva grafita: grčka božica koja plače za izgubljenim potomstvom, mačka s instalacijom željeznog klupka te nadzorni toranj pretvoren u dječji vrtuljak. Banksy je tom prilikom snimio i kratki film o svom izletu, uz vrlo duboku moralnu poruku. Filmić možete pogledati ispod te se ukratko upoznati sa stanjem u Gazi.

 

Naime, prošlogodišnji pedesetodnevni rat između Izraela i Gaze ostavio je razoran trag na Gazinim ulicama. U velikom je bombardiranju više od 100 tisuća ljudi ostalo bez domova, a zbog pojačane kontrole osnovnih aktivnosti stanovništva, građevinska je obnova težak zadatak. Između ruševina i sivila, Banksyevi su grafiti postali pravi lajtmotiv.

Motivaciju za kreativni revolt, uz Banksya, pronašla je i skupina mladića iz Gaze koji se bave parkourom. U svom videu oni pozivaju svijet da se doista odazove Banksyevom prijedlogu o idućoj turističkoj destinaciji. Spriječeni u tome da sami napuste zemlju, apeliraju na druge da oni posjete njih i pridruže se maštovitom nadilaženju prepreka.

Neki od Banksyevih radova dostupni su na njegovoj službenoj stranici, a magazin Time 2010. godine uvrstio je anonimnog umjetnika u 100 najutjecajnijih osoba u svijetu.

FOTO: EN.WIKIPEDIA.ORG