LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suvremena plesna scena

ANTISEZONA 21: Uskoro nove plesne izvedbe i online plesni sadržaj

Plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila u suradnji sa MSU-om donose program ANTISEZONA 21 – WHITE BOX SESSIONS.

Plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila u suradnji sa MSU-om donose program ANTISEZONA 21 – WHITE BOX SESSIONS.

Niz plesnih izvedbi uživo i online plesnih sadržaja prikazat će se u sklopu programa ANTISEZONA 21 – WHITE BOX SESSIONS. Planiran je od 22. do 24. travnja

ANTISEZONA je, naime, kontinuirani program koji u Muzej suvremenih umjetnosti u Zagrebu dovodi aktualna strujanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj plesnoj sceni. Vode ga plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila u suradnji sa MSU-om.

– U dvije godine rada, tijekom 2019. i 2020, realizirali smo niz programa kao što su premijere plesnih predstava, reprize, inovativni i hibridni formati Bliski susreti plesne vrste, I kiborzi plešu u MSU-u, Hangover sesije te ANTISEZONA online + live kao odgovor na obustavu okupljanja, a time i krizu živih izvedbi nastavno na pandemijske okolnosti. Ovakvim radom, koji spaja umjetničku i kuratorsku praksu, uspostavili smo ANTISEZONU kao novo žarište suvremenog plesa i suvremenih izvedbenih praksi u Zagrebu te se pozicionirale na međunarodnoj sceni kroz aktivno umrežavanje. Specifičnost je našeg pristupa ples kao kontekstualno osjetljiva, intermedijalna, inkluzivna, eksperimentalna i suradnička umjetnost, s posebnom pažnjom na komunikaciju (uživo i online) s publikom kroz razgovorne i interaktivne sadržaje. – ističu umjetnice. 

Prvi ovogodišnji blok pod nazivom WHITE BOX SESSIONS zatiče ih, kažu, bez njihove stalne scene – dvorane Gorgona – te s izazovom otvaranja novih umjetničkih i komunikacijskih rješenja.

– Izmještanje iz crne kazališne kutije događa se kao jedino moguće rješenje za nastavak programa s obzirom na to da je dvorana Gorgona koja je inicijalni dom ANTISEZONE pogođena potresom ANTISEZONU smo i do sada programirale odgovarajući na nepredvidivost vremena u kojem kao umjetnici/e kreiramo plesne, koreografske i izvedbene radove, tako su tranziti u digitalni, tekstualni i diskurzivni medij dio naše prakse. U travnju 2021. stoga postavljamo sve programe na 1. kat stalnog postava, u prostranu bjelinu muzeja, u interakciju s ehom volumena zgrade, iz čega je proizašlo ime bloka WHITE BOX SESSIONS. Time nastavljamo našu već započetu interakciju s osnovnom funkcijom muzeja, a to je susret suvremene (vizualne, kinetičke, konceptualne, filmske) umjetnosti i zainteresirane publike. – pojašnjavaju.

Program donosi dvije reprizne predstave: inkluzivne Krupne kadrove Silvije Marchig i Divert kolektiva te ekstravagantnu predstavu Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo Sonje Pregrad i TRAS studija. Objema su u fokusu žensko tijelo i pojavnost – na sceni, u pogledu i u javnom prostoru.

–  Zatim, u MSU dovodimo umjetničku izvedbenu praksu OBED koju predstavljaju naši gosti Torvald Silver i Tehvan Ratsanik, a koja funkcionira kao istraživački susret ovo dvoje umjetnika, ali i kao izvedba za publiku. Tu je potpuno novi program – Lab izvedbenog pisanja (koji nastaje u sklopu projekta Devil's Advocate Writing Txtformance) Nine Gojić i Martine Tomić na koji pozivamo sve koje zanima rad na tekstu kao proširenoj koreografskoj praksi, na pisanju kao izvedbi. Donosimo i naše stalne popratne programe – Hangover sesiju koju moderira gost iz Ljubljane, plesni umjetnik Dejan Srhoj i Bliske susrete plesne vrste u kojima se susreću svi izvođači ovog bloka. – dodaju organizatorice.

Najavljuju i pokretanje novog online prostora Antisezona.space i projekt OUTERFACE u kojem prate svoje blokove te donose niz informativnih i inovativnih sadržaja osmišljenih kako bi publici što dinamičnije približili umjetnike i umjetnice, predstave, teme, susrete i buduće projekte. 
FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR