LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kreativan rad umjetnika i studenata

Akademija za umjetnost i kulturu priprema radionicu lončarskog kola

– Sudionici radionice, umjetnici i studenti, kroz kreativan rad s prirodnim materijalom obradit će tehnike građenja, suhe obrade predmeta, bojanje i glaziranje te paljenje glinenih posuda, umjetničkih predmeta i skulptura u električnoj keramičarskoj peći. – ističu s AUKOS-a.

– Sudionici radionice, umjetnici i studenti, kroz kreativan rad s prirodnim materijalom obradit će tehnike građenja, suhe obrade predmeta, bojanje i glaziranje te paljenje glinenih posuda, umjetničkih predmeta i skulptura u električnoj keramičarskoj peći. – ističu s AUKOS-a.

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zgradi kiparstva, na adresi Cara Hadrijana 10/a održat će se radionica lončarskog kola Tvornica Zemlja 2020. Zakazana je za razdoblje od 27. lipnja do 3. srpnja.

– Tvornica Zemlja svojevrsni je nasljednik već postojeće Kiparske radionice Zemlja koja je od svoga postanka i prve izložbe 2003. godine do 2012. godine bilježila uspješan kontinuitet rada i izlaganja, redovito dokumentiranog kvalitetnim izložbenim katalozima. Ova specifična likovna manifestacija znakovitog naziva bila je jedinstvena po svojoj osnovnoj koncepciji – ustrajnoj umjetničkoj ideji skulptorskog oblikovanja u izvornoj terakoti. Posebnost, značaj i kvalitetu njoj svojstvenog umjetničkog procesa i kiparske prakse, kao i iz tog djelovanja proizišlih kiparskih realizacija, svakako nadrastaju okvire njene periferne geolokacije. Razvidno je iz njenog dosadašnjeg djelovanja da nije pripadala kategoriji regionalnih sezonskih likovnih okupljanja, već je predstavljala dostojan prinos korelativan analognim manifestacijama unutar sustava suvremenog hrvatskog kiparstva. Tijekom godina na radionici su sudjelovali mnogi umjetnici, od najstarijih majstora skulpture, poput Branimira Crlenjaka i Antuna Babića, preko Stjepana Gračana, Mire Vuce, sve do novih autora, primjerice Daniela Kovača, Marine Bauer, Hrvoja Urumovića ili Denisa Kraškovića. Također, kontinuirano je provođena organizacijska koncepcija po kojoj su osim već izgrađenih umjetnika i akademskih kipara potvrđenih stvaralačkih opusa na radionici sudjelovali i studenti kiparstva, ravnopravno sa svojim starijim kolegama ili profesorima. – poručuju s AUKOS-a.

Cilj ove radionice, navode, baziran je na uzajamno nadopunjujućem odnosu tradicionalne kiparske i keramičarske tehnike po kojoj je stekla svoje ime i afirmaciju te procesa suvremene kiparske prakse i njoj imanentnog oblikovnog izražavanja.

–  Osim tog cilja Tvornica Zemlja nema determinirana programska uporišta. Njene idejne vodilje su prvenstveno rad u određenom tradicionalnom keramičarskom i kiparskom materijalu i uspostavljanje komunikacije različitosti. Stoga joj je inherentna komunikacija, kreativno odmjeravanje i protočnost ideja u razmjeni različitih iskustava pri neposrednom doticaju i zajedničkom radu različitih umjetnika i studenata. Iz različitih pak pristupa keramici i kiparstvu logično je da će proizaći rješenja raznorodnih morfološko-stilskih izričaja. – dodaju organizatori.

Kažu kako se ove godine osjetila potreba za nadogradnjom postojeće radionice, svojevrsnim programskim osvježenjem u smjeru intermedijalnog i interdisciplinarnog pristupa vođenja same radionice kao eksperimentalnog atelijera u kojem se iskušavaju različite nove mogućnosti likovnog oblikovanja.

– Sudionici radionice, umjetnici i studenti, kroz kreativan rad s prirodnim materijalom obradit će tehnike građenja, suhe obrade predmeta, bojanje i glaziranje te paljenje glinenih posuda, umjetničkih predmeta i skulptura u električnoj keramičarskoj peći. Voditeljica radionice je Lucija Gudlin, magistra umjetnosti, profesorica i voditeljica odjela keramike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Sudionici su: Ana Pichler, Tihomir Matijević, Josipa Stojanović, Margareta Lekić, Antonija Matić, Ana Petrović, Filip Malovčak, Josip Pratnemer, Valentina Damjanović i Marija Josipović. – pojašnjavaju.

FOTO: PIXABAY