LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe u pulskoj Areni

„Aida“ i „Carmina Burana“ u impresivnoj antičkoj građevini

Operne zvijezde pozivaju vas na Ljeto klasike riječke Opere u impresivnu antičku građevinu i jednu od najljepših ljetnih pozornica pod otvorenim nebom.

Operne zvijezde pozivaju vas na Ljeto klasike riječke Opere u impresivnu antičku građevinu i jednu od najljepših ljetnih pozornica pod otvorenim nebom.

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca priprema dva spektakla u Areni u Puli. Izvest će Verdijevu Aidu 27. srpnja te Orffovu Carminu Buranu 29. srpnja 2018.

Na Ljeto klasike riječke Opere u impresivnu antičku građevinu i jednu od najljepših ljetnih pozornica pod otvorenim nebom pozivaju vas operne zvijezde s hrvatskih, europskih i svjetskih scena, nacionalni prvaci, strastveni dirigent, poznati zborovi i vrhunski orkestar.

– Riječ je o obnovljenoj i značajno izmijenjenoj Aidi u odnosu na onu prošlogodišnju na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Promjene u solističkoj podjeli dovele su i do drugačije Aide, do izvedbe opere na višoj razini. Uživam na inspirativnim probama te ističem da je neopisiva sreća i privilegija u Operi imati takvu umjetnicu i pjevačicu kao što je Kristina Kolar koja će tumačiti naslovnu ulogu. S proslavljenom mezzosopranisticom Dubravkom Šeparović surađujem prvi put. Ona je u svoju Amneris unijela dimenziju tragične heroine, žene koja mijenja perspektivu na Aidu. – kazao je o posljednjim pripremama za Aidu dramaturg-redatelj Marin Blažević.

U ovim su se ulogama Kristina Kolar i Dubravka Šeparović potvrdile ne samo na domaćim pozornicama, već i onim međunarodnim diljem Europe pa čak do Japana.

Riječka operna prvakinja Kristina Kolar istaknula je kako iznimno voli izvoditi Verdija, interpretirati njegove heroine, a o ulozi Aide, jednoj od najistaknutijih u njenoj međunarodnoj karijeri, rekla je:

– Do sada sam Aidu pjevala u sedam različitih produkcija, s različitim redateljima i dirigentima, u Europi i Japanu. Osjećam veliko uzbuđenje i odgovornost prema publici koja će doći u pulsku Arenu. Posebno me veseli što ću ponovno nastupiti s Dubravkom Šeparović kao Amneris. Prvi smo put, u ovim ulogama, dijelile zagrebačku opernu pozornicu.

Dubravka Šeparović je pak rekla:

– Rad u riječkoj Operi vrlo je inspirativan, Rijeka me inspirira svojom poetičnom energijom. Iako sam uistinu dosta pjevala ulogu Amneris, mislim da tek sada imam dovoljno životnog iskustva i zrelosti posve proniknuti u taj lik. Verdi je majstor u stvaranju međuljudskih odnosa, svijet svakog lika prikazuje izvana, ali i duboko iznutra, a upravo to je u režiji Marina Blaževića fascinantno prikazano. Svi su likovi toliko važni da stoje na podestu, ali su istodobno u sebi vrlo ranjivi i često nesigurni ljudi. Iako prepotentna i zla, Amneris je zapravo krhka i nedozrela osoba. Pjevati u tako velikom prostoru veliki je izazov jer moramo ovladati tom veličinom i postati kraljevi pozornice. Sigurna sam da će publika biti zadovoljna onime što spremamo za njih u Areni u Puli. 

Muške će uloge tumačiti trolist velikih opernih pjevača koji su osvojili operni svijet. Tako će ulogu Radamesa pjevati Walter Fraccaro, redovni gost najprestižnijih svjetskih opernih pozornica koji će u Pulu i njenu Arenu doći iz veronske Arene gdje također pjeva ovu ulogu. Ulogu Ramfisa tumačit će Carlo Colombara, jedan od najvećih basova današnjeg opernog svijeta, a Amonasro će biti nacionalni prvak riječke Opere s bogatom međunarodnom karijerom Giorgio Surian. U ulozi kralja Egipta nastupit će Luka Ortar, vrhovnu svećenicu tumačit će Anamarija Knego, a glasnika Marko Fortunato. Orkestrom i zborom Opere dirigirat će Ville Matvejeff, a nastupit će i Balet ovoga kazališta.

U izvedbi Orffove kantate Carmina Burana nastupit će sopranistica Sumi Jo koja pripada opernom Olimpu, snimila je 50-ak albuma, surađivala s najvećim dirigentima, dobitnica je Grammyja, nominirana je za Oscara, a uz nju je ova scenska kantata vrhunac projekata riječke Opere, kako je kazao intendant Marin Blažević. Uz Sumi Jo pjevat će kontratenor Franko Klisović te bariton riječke Opere Robert Kolar. Dirigirat će Ville Matvejeff, a uz orkestar Opere nastupit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i njegovih čak 120 članova koji su zadivili vrhunske svjetske glazbenike s kojima su do sada nastupali izvodeći upravo ovo djelo te riječki dječji zborovi Kap i Toretta. Ukupno 150 zborista, 70 članova orkestra, solisti... Zato – čemu putovati do Verone kada riječka Opera priprema spektakle u Areni u Puli s vrhunskim izvođačima.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ