LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni kazališni festival

14 predstava na ovogodišnjim Danima satire Fadila Hadžića

– Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa. – istaknula je Jelena Kovačić.

– Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa. – istaknula je Jelena Kovačić.

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 4. do 26. lipnja održat će se 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu ovogodišnjeg izdanja izvest će se 14 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu: Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

– Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa. Nijanse tog smijeha bit će zasigurno različite. Ponekad ćemo pucati od smijeha, ponekad ćemo se smijati od nelagode, ponekad se zavjerenički podsmjehivati, a ponekad tek sramežljivo hihotati. No mislim da ćemo u svakoj od izabranih predstava prepoznati onaj hrabar, drzak pogled, pogled širom otvorenih očiju koji izaziva i ne boji se. Ni stvarnosti ni kazališne umjetnosti. – objasnila je Jelena Kovačić.

Dane satire otvorit će 4. lipnja predstava Identitluk Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, nastala prema zbirci eseja Amina Maaloufa U ime identiteta, u koprodukciji HNK-a u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar. 

Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade Lažljivica u režiji Stefana Sablića te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Ružni, prljavi, zli Slobodana Obradovića (prema motivima istoimenog filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički. 

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati još ljubljansku predstavu Umjetnost je ormar Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča/Društva za umetnost Avgus te banjalučku Skupštinu Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta Obiteljska skupština Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom Gospođa ministarka Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat. 

Od zagrebačkih kazališta na festivalu će nastupiti HNK s predstavom Znaš ti tko sam ja autora i redatelja Ivana Penovića, Gradsko dramsko kazalište Gavella s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića ZAGREB 2020. (dramski koncert), Teatar Exit s predstavom Fešta Josipe Anković i Josipa Ledine te ZKM s Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića.

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave: Predsjednici&ca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića, Hrvatski put ka sreći, autorski projekt Bobe Jelčića i Gruntovčane Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana.

– Na ovogodišnjim Danima satire rušit će se konvencije i živi spomenici, dekonstruirat će se ideologije i kruti kanoni, prkosit će se stvarnosti, a ponekad i svakoj logici, rastvarat će se neuralgične točke i svijet okretati naglavce, ismijavat će se stereotipi i opterećenost prošlošću, dizat će se prave male osobne revolucije i neće se pristajati na kompromise. Scenom će defilirati novopečena gospoda, bivši državnici, dobrohotni naivci, ostarjele revolucionarke, izgubljena mladež, prividno sretni parovi, ostavljene žene, neuspješni mirotvorci, izmišljene povijesne ličnosti, obespravljeni marginalci, europski lovaši, seoske glavešine i mnogi drugi. – zaključila je Kovačić.

Raspored izvedbi dostupan je na službenoj stranici Kerempuha.
FOTO: FEŠTA / NENO MIKULIĆ