LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Zaraženi učenici u Međimurju se ne testiraju, učiteljica je umrla

Unatoč evidentnoj zarazi, u OŠ Kuršanec nema službenih slučajeva, a zabrinuti djelatnici ne znaju kako bi riješili problem.

Unatoč evidentnoj zarazi, u OŠ Kuršanec nema službenih slučajeva, a zabrinuti djelatnici ne znaju kako bi riješili problem.

Apsurdna i opasna situacija događa se u Osnovnoj školi Kuršanec, desetak kilometara od Čakovca. Pretpostavlja se da je tamo mnogo učenika zaraženo koronavirusom, iako ih službeno nema, piše Jutarnji.

Trenutno je tamo deset učitelja zaraženo koronavirusom, a sredinom ovog mjeseca jedna je učiteljica i umrla. U toj školi ima 434 učenika od čega su 365 romske nacionalnosti ― djelatnici upozoravaju da gužva u školi pospješuje širenje virusa, a ravnateljica Marija Tepalović za Jutarnji je rekla kako većina roditelja ni ne kontaktira doktore kada djeca dobiju simptome.

― Nemamo evidentirane pozitivne učenike pa ne možemo ni reći da su se učitelji zarazili na nastavi. Imali smo neslužbene informacije da u romskom naselju vlada korona, ali službenih podataka nema pa zato ni osnove za reakciju. Iznimno su rijetko roditelji javili da dijete najvjerojatnije ima covid. Kad bismo, pak, zvali roditelje i pitali zašto dijete nije u školi, je li pozitivno ili u samoizolaciji, odgovorili bi nam da dijete kiše i kašlje, da su zvali doktoricu koja je rekla da ne moraju s djetetom u ambulantu, neka ga liječe kod kuće. Ipak, većina uopće ne kontaktira doktora. I redovno šalju šmrcavo dijete u školu ― objasnila je Tepalović za Jutarnji.

I drugi djelatnici škole navode probleme s učenicima koji dolaze na nastavu sa simptomima, ali kažu kako ih nitko nije ni poslao na testiranje. Danijel Ignac, pomoćnik u nastavi u toj osnovnoj školi, rekao je da je problem otpora cijepljenju u romskim naseljima vrlo izražen. Također, jedna od omiljenih učiteljica koja uživa veliko povjerenje učenika i roditelja odbila se testirati i cijepiti te je uzela bolovanje ili godišnji odmor, čime dodatno negativno utječe na situaciju.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja novinarkama Jutarnjeg jednostavno su rekli da prema njihovim informacijama trenutno u toj školi nema pozitivnih učenika ni djelatnika, te da se u slučaju kršenja mjera treba obratiti nadležnim tijelima.
FOTO: PIXABAY