LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Napeta situacija

Zaposlenici Osnovne škole Savski gaj traže hitno rješenje u slučaju problematičnog učenika

„Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole.”

„Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole.”

Zaposlenici Osnovne škole Savski gaj oglasili su se službenim priopćenjem tražeći od nadležnih institucija žurno rješavanje situacije s učenikom koji je posljednjih mjeseci izazvao niz sukoba i napetosti u školskoj zajednici. U svom pismu podržali su ravnatelja škole te apelirali na institucije s većim ovlastima da preuzmu odgovornost za rješavanje tog slučaja, budući da su, kako navode, kao zaposlenici škole učinili sve što je u njihovoj moći.

Prijetnje, kritike i kontinuirani pritisci na školu dodatno su destabilizirali ionako napetu situaciju. Zaposlenici ističu kako su nepravedno označeni kao neučinkoviti te naglašavaju da ključna rješenja leže u nadležnim tijelima izvan škole. Uprava škole i učitelji suočeni su sa sve većim nezadovoljstvom roditelja i ostalih članova školske zajednice, dok napetost ne jenjava unatoč pokušajima da se situacija stavi pod kontrolu.

U priopćenju je postavljeno nekoliko pitanja s ciljem razjašnjenja trenutačnog stanja postupka pred Zavodom za socijalnu skrb, kao i detalji o koracima koje nadležne institucije planiraju poduzeti kako bi zaštitile interese svih učenika škole. Zaposlenici su istaknuli da očekuju pisane odgovore od nadležnih u roku od 24 sata, odbijajući usmene izjave i zahtijevajući transparentnost u postupku.

Još uvijek nema rješenja na vidiku s „problematičnim učenikom“; nižu se bojkot nastave, prosvjedi roditelja i ostavka ravnatelja


 

Zbog učenika ostavku dao i ravnatelj


Taj slučaj izbio je u javnost kada je učenik, prema navodima roditelja i osoblja, uzrokovao niz incidenata u školi, uključujući verbalne, fizičke, pa čak i seksualne ispade prema vršnjacima, zbog čega je već promijenio nekoliko škola. Prije samo nekoliko dana, situacija je eskalirala kada je učenik, unatoč dogovoru da ne sudjeluje u redovnoj nastavi, uz prisustvo roditelja ponovno došao u školu, što je potaknulo bojkot nastave, ostavku ravnatelja i prosvjed nezadovoljnih roditelja.

Dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja, predvođeno ministrom Radovanom Fuchsom, poziva roditelje na razumijevanje i povratak djece u školske klupe, tvrdeći da razloga za bojkot nema, roditelji i zaposlenici škole inzistiraju na hitnim mjerama koje će osigurati sigurnost svih učenika. Ministar Fuchs naglasio je kako je učeniku dodijeljen dodatni asistent te izrazio nadu da će ravnatelj škole razmisliti o svojoj ostavci. Međutim, roditelji smatraju da se nisu ispunila obećanja i dogovori doneseni u suradnji s pravobraniteljicom za djecu.

Ukinut cijeli razred u školi, učenici se ispisali zbog zlostavljanja jednog učenika, učiteljica ostaje bez posla



Između prijetnji štrajkovima i bojkotom nastave te prosvjedima, priča oko problematičnog učenika nastavlja se razvijati bez konačnog rješenja. Roditelji, nastavnici i ostali članovi školske zajednice zabrinuti su za sigurnost svoje djece i djelatnika, dok nadležne institucije i dalje nisu osigurale konkretne odgovore na njihove zahtjeve.
 

Priopćenje djelatnika Osnovne škole Savski gaj prenosimo u cijelosti.

 

„Obraćamo vam se kao zaposlenici Osnovne škole Savski gaj u želji da se svi učenici što prije vrate u naše školske klupe te ovim putem dajemo i punu podršku ravnatelju. Svi mi, kao zaposlenici, dali smo i učinili sve što smo mogli, u skladu s nama raspoloživim ovlastima, a koje ovaj slučaj nadilazi. Sad zahtijevamo od vas, koji imate profesionalnu dužnost i šire ovlasti, da poduzmete konkretne korake za rješavanje nastale situacije. Na našu se školu vrše pritisci te se proziva djelatnike Škole, ističući njihovu „neučinkovitost”. Međutim, mi smo ti koji zahtijevaju rješenja, a odgovori na ključna pitanja, a time i rješenja, u nadležnosti su drugih tijela.

S obzirom na to da se u usmenoj komunikaciji i u javnom prostoru javljaju brojne različite informacije, zahtijevamo jasne i nedvosmislene odgovore na sljedeća pitanja:

1. U kojemu je stadiju postupak u interesu djeteta pred Zavodom za socijalnu skrb?
2. Koji su idući koraci nadležnih institucija jer bi ovo trebao biti ŽURNI postupak u interesu svih učenika ove škole?


Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole.”

IZVOR: OSNOVNA ŠKOLA SAVSKI GAJ
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA