LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
16. Festival znanosti

Zakoračite u svijet znanosti sa sveučilištima diljem Hrvatske

Pogledajte što vam Festival ove godine donosi u pet hrvatskih gradova – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu.

Pogledajte što vam Festival ove godine donosi u pet hrvatskih gradova – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu.

U dvadeset će se hrvatskih gradova u danima od 16. do 21. travnja 2018. godine održati šesnaesti po redu Festival znanosti. Radi se o manifestaciji koja aktivno približava javnosti znanost, aktivnosti i rezultate iz područja znanosti, a ujedno i motivira mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Glavna su tema ovogodišnjeg izdanja otkrića, a njegovi su organizatori sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku, u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla te British Councilom.

Pogledajte što ovogodišnji Festival znanosti donosi i u vaš grad, a mi smo za vas izdvojili zanimljiva predavanja namijenjena studentskoj i ostaloj populaciji. Valja napomenuti kako se većina predavanja, izložbi i radionica ponavlja svaki dan, a kako ne biste propustili nijedno, provjerite vrijeme, mjesto i predavača na samoj stranici Festivala.

ZAGREB

Zagreb će već prvog dana Festivala znanosti posjetiteljima izložiti geodetske instrumente na Geodetskom fakultetu, a u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se niz predavanja na temu pisane baštine, mikroskopije, pomagala za pisanje Brailleova pisanja itd. Od utorka u prostorijama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja nemojte propustiti pogledati Hrašćinski meteorit koji je pao kod mjesta Hrašćina u Hrvatskom zagorju 1751. godine  

OSIJEK

Na osječkom Filozofskom fakultetu Festival znanosti započet će izlaganjem niza postera o otkriću Australije i Novog Zelanda, o psiholozima nobelovcima i jezičnom krajobrazu, dok će na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija biti predstavljen poster na temu Blockchaina. Istog dana na Odjelu za kemiju održat će se predavanja o otkrićima u kemiji i tekućim kristalima, a sljedećih će dana na istom mjestu uslijediti i novi niz predavanja – Smiju li pušači piti kavu?, Znate li zašto pijete? Uključit će se i Pravni fakultet gdje ćete moći poslušati predavanja o kvaliteti prehrambenih proizvoda i rimskom otkriću zaštite potrošača. 

RIJEKA

Rijeka će u Festival znanosti zakoračiti izložbom imena Istraživanje nepoznatog koja će se održati na Kampusu Trsat. Sam će program postati bogatiji od utorka nizom predavanja i radionica na sveučilišnim odjelima za biotehnologiju, fiziku, informatiku i matematiku (IT otkrića koja su promijenila svijet, Izolacija DNA iz banane, Mjerenje najviših energija u svemiru).

ZADAR

U Zadru će se u ponedjeljak, 16. travnja, u Gradskoj knjižnici Zadar – Ogranak Arbanasi održati izložba i prezentacija Od ideje do izuma, a u Studentskom klubu Božo Lerotić u dvama navratima radionica i predavanje Leonardo da Vinci, fiction o realtá. Četvrtak će u gradskoj knjižnici biti rezerviran za predavanje Razbijanje šifara Mihovila i Antuna Vrančića, a na Sveučilištu će biti održano predavanje Kako nastaju revizorska otkrića? U petak nemojte preskočiti predavanje Kako (ne) biti u (ras)koraku s najnovijim znanstvenim dostignućima?

SPLIT

Split će u Festival znanosti ući radionicom Znanost za društvo – odgovorno istraživanje i inovacije na Medicinskom fakultetu, a na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti održat će se igra Escape room – Tragovima forenzike. U gradskoj knjižnici moći ćete poslušati predavanja o snovima, spavanju i psihodelicima, genetici. Tijekom svih dana Festivala u kavani Lxvor na Peristilu organizirana su predavanja pod imenom Znanstveni kafić.

Cjelokupni program i vrijeme održavanja istoga možete provjeriti na web stranici te na Facebook stranici Festivala znanosti. Za potrebe informiranja javnosti također su otvorene i pojedinačne Facebook stranice za gradove Rijeku, Split i Zadar.

FOTO: PIXABAY