LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama na FFZG-u

Za vs. protiv suspenzije Vlahović-Štetić –​​​​​​​ perspektiva profesora, dekana i prorektora

Nakon suspenzije Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu uslijedile su brojne reakcije profesora i dekana sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kao i članova Hrvatskog sveučilišnog sindikata i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Nakon suspenzije Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu uslijedile su brojne reakcije profesora i dekana sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kao i članova Hrvatskog sveučilišnog sindikata i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Ako nekome još nije poznato, sada već bivša dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu suspendirana je sa svoje funkcije 8. srpnja nakon odluke rektora Damira Borasa, koji je istu donio zbog ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka. U prvome redu odluka se temelji na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje – mobing zaposlenika Fakulteta. 
Vezano: 
O odluci su se izjasnili i profesori i dekani s nekoliko fakulteta, kao i studentski zborovi, no prije toga treba istaknuti sve što je uslijedilo po suspenziji.

Prorektor Miljenko Šimpraga privremeni dekan FFZG-a

Naime, kao privremenog dekana rektor Boras postavio je Miljenka Šimpragu, redovitog profesora Veterinarskoga fakulteta, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. Istoga dana reagirao je dekan Veterinarskog fakulteta koji je rekao da se ograđuju od imenovanja prorektora Šimprage dekanom jer on trenutno nije njihov zaposlenik.
– Štoviše, Veterinarski fakultet ni na koji način nije bio involviran kao ni informiran o imenovanju prorektora Miljenka Šimprage na mjesto obnašatelja dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta. Stoga odbacujemo bilo kakvo povezivanje Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ovim imenovanjem – rekao je prof. dr. sc. Nenad Turk.
Prorektora Šimpragu pitali smo želi li komentirati navedeno priopćenje, no tada je odgovorio da ne želi ništa komentirati prije odluke Senata. Nakon odluke rekao je da je odlukom Senata jasno da su svi oni koji su mislili suprotno bili u krivu. Kako prenosi nekoliko medija, Vlada se izjasnila da poštuje autonomiju Sveučilišta.

Doček dekanice, održavanje plenuma i prosvjeda

Dan nakon suspenzije Vlahović-Štetić studenti i djelatnici FFZG-a dočekali su bivšu dekanicu pjesmom i pljeskom, a zatim su 13. srpnja organizirali plenum. Tada se govorilo o mogućim daljnjim akcijama te su se izglasali studentski zahtjevi za vraćanje oduzete pozicije. Plenum je organizirao radne grupe koje će narednih dana pružiti otpor odlukama rektora Sveučilišta. Isticalo se da rektor ne dozvoljava Filozofskom fakultetu da odlučuje o radu Fakulteta. Dan kasnije organiziran je prosvjed u sklopu kojega je premijeru Plenkoviću predana peticija za smjenu rektora Borasa. 


Senat potvrdio odluku rektora Borasa; profesor s PMF-a dao ostavku

Dana 14. srpnja elektroničkim je putem održana 11. sjednica Senata na kojoj je s 48 glasova izglasana smjena Vlahović-Štetić s funkcije dekanice. 12 članova Senata protivilo se odluci, a 7 ih je ostalo suzdržano. Zatim je uslijedilo pismo ostavke u Senatu profesora Nilsa Paara s PMF-a.

Vezano: 

Hrvatski sveučilišni sindikat vs. Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja

Nakon što je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja uputio otvoreno pismo članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu izražavajući protivljenje suspenziji Vesne Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta, Hrvatski sveučilišni sindikat tvrdi da je riječ o shizofrenoj situaciji u kojoj sindikat Vilima Ribića brani poslodavca koji je zlostavljao svog radnika te napada pravomoćnu sudsku presudu kojom je to utvrđeno. 


Nezavisni sindikat ranije je komentirao obraćanje prof. dr. sc. Pave Barišića koji je Senatu komentirao pismo koje je Vlahović-Štetić uputila članovima. U njemu se, navodi Barišić, iznosi laičko i iskrivljeno tumačenje presude. 

Zajedničko pismo sedam dekana i dekanica sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica PMF-a, prof. dr. sc. Mirko Planinić, izabrani dekan PMF-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan FPZG-a, izv. prof. art. Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti i prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta uputili su pismo rektoru Borasu vezano uz ovu temu. Istaknuli su da se zbog nemogućnosti provedbe izvještajnog i diskusijskog dijela sjednice Senata na koji su upozoravali ograđuju od takvog načina postupanja i rada sveučilišnih tijela. Kako tvrde, Senat koji ne diskutira o najvažnijim odlukama, ne može ni donijeti potpuno legitimne odluke. 
– O nedemokratskom radu Senata Sveučilišta u Zagrebu više smo puta ukazivali kako Vama, tako i prorektorima Sveučilišta u Zagrebu, a posljednji put našim zahtjevom za uklanjanje s dnevnog reda sjednice Senata točaka kojima je predviđena suspenzija uprave te imenovanje obnašatelja dužnosti dekana iz sasvim drugog područja i prodekana Filozofskoga fakulteta. Smatramo da o ovakvim delikatnim pitanjima treba raspraviti na sjednici Senata na kojoj je članovima omogućeno sudjelovanje u kvalitetnoj, akademskoj i demokratskoj raspravi. S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti Vam se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada.
Njihovo pismo možete u cijelosti pročitati na poveznici.

Mišljenje dvojice profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

I na samom Fakultetu kako studenti tako i profesori podijeljeni su u svojim stajalištima oko ove odluke. Primjerice, dr. sc. Neven Jovanović, inače kandidat za dekana Fakulteta čiju je kandidaturu rektor Boras odbio u travnju, u intervjuu za Večernji list rekao je sljedeće:
–  Problem je to što Senat Sveučilišta u Zagrebu nameće svoju upravu koja ne zna voditi naš fakultet. I što nam uskraćuje naše zajamčeno pravo da kao sastavnica Sveučilišta imamo pravo birati svoje vodstvo. Drugi problem tiče se slobodnog izražavanja mišljenja. Znam da mnogi u Senatu ne dijele rektorove stavove, pa sam i sam kao član Senata glasao protiv smjene dekanice Vesne Vlahović–Štetić. No mnogi se ne žele suprotstaviti rektoru.
Inače, Jovanović je zajedno sa studentima išao predati peticiju premijeru Plenkoviću, pri čemu je, kako prenosi HRT, rekao da Sveučilište umire jer nema rasprave:
– Taj koji umire nije čovjek, nego Sveučilište. Umire jer nema rasprave, razgovora i slobodnoga mišljenja. Oni koji upravljaju njime boje se slobodnog mišljenja. Zato žele nametnuti Filozofskom fakultetu svoju upravu. Danas je to Filozofski, sutra će možda biti Tekstilno- tehnološki, ili treći – rekao je Jovanović.
S druge strane, također u intervjuu za Večernji list, prof. dr. Marko Tadić rekao je da smatra da je zbog presude suda i micanja profesora narušen ugled Fakulteta: 
–  Dojam o fakultetu, kako na Sveučilištu tako i u široj javnosti, uvelike je dobio negativan predznak, ponajprije zbog niza zbivanja koja su mu izravno narušila ugled, poput uklanjanja pojedinih uglednih profesora s fakulteta unatoč jasno iskazanim potrebama za njihovim daljnjim radom ili pokušaja oduzimanja postignutih kvalifikacija koje su kulminirale i sudskim presudama protiv fakulteta. Takvi potezi nesumnjivo su pridonijeli negativnoj percepciji. Kao dekan bih želio spriječiti produbljivanje sukoba, koji će poslušati svaku stranu ravnopravno, saslušati argumente, potražiti savjet i djelovati pravedno.
Sutkinja koja je osudila FFZG za mobing neustavno imenovana

Kako prenosi Jutarnji list, sutkinja koja je napisala presudu i obrazloženje, s kojim se složilo dvoje ostalih sudaca članova vijeća, neustavno je imenovana, što je odlučeno na sjednici Ustavnog suda 24. lipnja ove godine. Riječ je o trima sutkinjama građanskog odjela zagrebačkoga Županijskog suda: Tihani Mariji Miladin, Renati Đaković Vranković i Ines Kovačić te kaznenom sucu Vjeranu Blažekoviću. Suca Blažekovića predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić u međuvremenu je imenovao i za predsjednika kaznenog odjela toga suda.

Iz svega navedenoga i uzimajući u obzir reakcije profesora, dekana, prorektora i ostalih članova sindikata i udruženja, a neovisno o stavovima za i protiv, jedno se može zaključiti – a to je da je nedavni događaj na Filozofskom fakultetu sada već zahvatio i ostale sastavnice Sveučilišta te da više nije isključivo problem Sveučilišta i samog Filozofskog fakulteta od onoga trenutka kada su se upravitelji visokoobrazovnih institucija umiješali i iznijeli svoja stajališta. Hoće li se nešto promijeniti, kakav će biti rasplet situacije i hoće li naposljetku reagirati i Vlada Republike Hrvatske tek ćemo vidjeti.