LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IDEJE VRIJEDNE ŠIRENJA

Za ovogodišnji TEDx Zagreb tražila se karta više

Program je započeo u 14 sati s informativnim uvodom o TEDx konceptu, a nakon toga su nastupili govornici s raznolikim temama i idejama vrijednim širenja.

Program je započeo u 14 sati s informativnim uvodom o TEDx konceptu, a nakon toga su nastupili govornici s raznolikim temama i idejama vrijednim širenja.

Ideje vrijedne širenja ispunile su, 13. listopada, Mozaik Event Centar u kojem se tražila i karta više..

Program je započeo u 14 sati s informativnim uvodom o TEDx konceptu, a početak ideja vrijednih širenja s temom Ignite the Spark započela je Morana Zibar. U svom govoru s naslovom „Što svijet može naučiti od kvizaša“, poručila je da široko opće znanje može pomoći u razmišljanju vlastitom glavom, a što više znaš, lakše možeš razumijeti svijet.

Dubravka Miljković, preuzela je palicu na pozornici pričajući o psihološkoj otpornosti i trenutnoj toksičnoj vladavini terora pozitivnosti. Negativne emocije su evolucijski važne i od njih ne treba bježati, dovoljno ih je samo pokušati smanjiti.

O potpuno drugačijoj temi - održivoj proizvodnji i konzumaciji hrane, govorio je Tino Prosenik zaključivši da promjene odluka u načinima kako se hrana proizvod i konzumira može biti spas ne samo za okoliš, već i za naše zdravlje.

Jelena Godrijan iznijela je znanstvene činjenice da u borbi protiv klimatskih promjena veliku ulogu ima određena vrsta fitoplanktona. Na kraju svog govora, ostavila je publiku s mišlju kako nitko nije premalen da djeluje.

Dragan Primorac našalio se na pozornici kako ga je TEDx natjerao da u samo 18 minuta ispriča svoju životnu priču – kako je tekao put prema uspjehu. Poručio je da izvrsnost mora postati kontinuitet života te da budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

Zaljubljenica u entomologiju, Martina Kadoić Balaško, svojim govorom ruši predrasude i neznanja o kukcima te donosi ideju zašto bi kukci mogli biti hrana budućnosti.

Postoji li korelacija između zdravlja i ljudske psihe, međuljudskih odnosa te stila života, u svom govoru objasnio je Bruno Šimleša.

A da vrijednost vremena itekako ima veliki značaj, do znanja je sudionicima TEDxZagreba 2022 dao Tomislav Kozačinski, koji je konstatirao da bismo njime trebali optimalno raspolagati.

Intrigu je na pozornici potaknuo Goran Sedmak s pitanjem hoće li tehnologija preuzeti naš život i mozak. Savjetuje da prije korištenja same tehnologije svakako koristimo vlastiti mozak jer tada neće tehnologija konzumirati nas, već mi nju.

Dijana Vetturelli poručuje organizacijama da razvoj boljih procesa i odnosa unutar same organizacije leži u kvalitetnoj konverzaciji – i promjenu treba započeti već sljedećom konverzacijom.

Za kraj programa, posve drugačiju atmosferu na pozornicu donosi Vlatko Štampar koji se trudio biti ozbiljan, iako su šale iz njega skroz ležerno izlazile i nasmijavale publiku. Za sebe je rekao da je odrasli klaun koji ima sreću raditi ono što voli. Sudionicima konferencije, za sam kraj TEDxZagreba-a, savjetovao je da ako u životu osjećaju strast prema nečemu što rade, to je vjerojatno ispravni put kojim trebaju ići, a za brojeve i logistiku treba manje brinuti.

Za kraj programa, zadnji i najveći aplauz odjeknuo je dvoranom kada su se svih 11 govornika, još jednom za kraj, popeli na pozornicu. Svatko od njih potrudio se iznijeti, na svoj osoban način, vlastite ideje koje su zasigurno zapalile iskru, motivirale i donijele nove spoznaje.

Svi govori uskoro će biti dostupni online na službenom YouTube TEDx kanalu, a službene fotografije moguće je pogledati u galeriji ovogodišnjeg TEDxZagreba – Ignite the Spark.

FOTO: MISLAV MESEK