LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekologija

Za branje proljetnica možete dobiti kaznu do 200 tisuća kuna

Za veće količine potrebno je dobiti dozvolu Ministarstva, ali najbolje je proljetnice potpuno pustiti na miru.

Za veće količine potrebno je dobiti dozvolu Ministarstva, ali najbolje je proljetnice potpuno pustiti na miru.

Državni inspektorat Republike Hrvatske ove godine je izdao upozorenje za branje i skupljanje proljetnica i drugih divljih vrsta, za koje se mogu dobiti ozbiljne kazne.

Naime, strogo je zabranjeno brati vrste kao što su visibaba, ljubica, pasji zub i drijemovac u svrhu prerade i prodaje. Za to je potrebna posebna dozvola Ministarstva. Branjem u komercijalne svrhe smatra se skupljanje više od pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova, 2kg stabljika s listovima i cvjetovima, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno.

Dakle, neće vas se kazneno goniti zbog branja jednog buketića, ali ako želite skupiti više od navedenih količina nemojte to raditi bez dozvole. U suprotnom su kazne paprene: 25.000,00 do 200.000,00 kuna za pravnu osobu, 7.000,00 do 30.000,00 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi te 10.000,00 do 40.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika.

Ipak, branjem i manjih količina nagrđuje se priroda i potencijalno uništava stanište, napominju na Green.hr. Zbog toga ćete svakako najbolji potez napraviti ako proljetnice samo gledate i uživate u prizoru.
FOTO: ELIZABETA PAPEŠ/STUDENTSKI.HR