LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za odabrane sudionike

Young Leaders Forum: Panel rasprave otvorile važna pitanja o održivosti i poduzetništvu

Organizatori Young Leaders Foruma su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, a program se odvija u sklopu događaja The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

Organizatori Young Leaders Foruma su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, a program se odvija u sklopu događaja The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

U povodu obilježavanja 30. godišnjice hrvatsko-američkih odnosa u Zagrebu je počelo dvodnevno okupljanje pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership koje organizira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Ekonomski fakultet u Zagrebu i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije.

Poseban program u sklopu Foruma Young Leaders Forum osmišljen za mlade stručnjake iz Hrvatske pred 100-tinjak odabranih sudionika otvorio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te pomoćnica američkog državnog tajnika za Sektor obrazovanja i kulturne djelatnosti Lee Satterfield.

– Ako vam danas mogu dati savjet i smatrate moj savjet vrijednim uzimanja, onda je to da putujete koliko god je moguće i širite svoje perspektive jer to vas može obogatiti i pomoći vam u karijeri. Druga stvar koju želim naglasiti je da se vratite živjeti nazad, u Zagreb. Kao novi zagrebački gradonačelnik imam viziju Zagreba kao modernog, živog, digitalnog i pametnog grada i za to trebamo vas. Ne samo u Zagrebu, nego također i u drugim gradovima. Trebamo mlade ljude i vođe koji razmišljaju izvan okvira. Trebamo mlade vođe koji se vežu uz ciljeve i koji ne žele ganjati samo vlastiti interes, koji je naravno važan, ali da vide koje benefite mogu pružiti društvu. – potaknuo je mlade u dvorani Tomislav Tomašević nakon što je podijelio svoja iskustva razmjene na američkim programima diljem SAD-a.

Dvodnevno vođenje događaja povjereno je iskusnoj HRT-ovoj voditeljici Zlati Mück Sušec, a među moderatorima Young Leader Foruma su Martina Bolšec Oblak (Nova TV), Saša Cvetojević (Insako), Diana Matijas Vengar (U. S. Embassy Zagreb), Tena Žganec (HUKI) i Marko Matijević (Srednja.hr).

U okviru Young Leaders Foruma odvijaju se panel rasprave pod nazivima  Building a Sustainable Future (Izgradnja održive budućnosti), Doing Business in the U.S (Poslovanje u SAD-u) i Entrepreneurs of Tomorrow (Poduzetnici sutrašnjice).

Istaknuti panelist koji su raspravljali o temi održivosti bili su Mate Knezović iz tvrtke AGRIVI, Perica Štefan iz inicijative Čisteći Medvjedići te Tea Žakula, izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

– Mogu reći da je najveći potencijal za održivost u energetici i građevini primjena naprednih tehnologija, IT-a i umjetne inteligencije, koja će doprinijeti učinkovitosti u stvarnom vremenu. – istaknula je profesorica Tea Žakula te dodala: – Integracija postojećih rješenja i umjetne inteligencije je najveći potencijal za sve koji bi krenuli u startup priču u ovom sektoru.

U nastavku okupljanja iskustva poslovanja u Sjedinjenim Američkim Državama podijelit će osnivač agencije FIVE Luka Abrus te riječki poduzetnik i osnivač brenda Surf’n’Fries Andrija Čolak koji je krajem 2021. potpisao ugovor s američkim Walmartom, najvećim retail lancem na svijetu te time osigurao proboj brenda na američko tržište.

Kao poduzetnici sutrašnjice na panelu Entrepreneurs of Tomorrow govorit će mladi innovator Albert Gajšak, poznat kao suosnivač startupa CircuitMessa koji je u suradnji s američkim Warner Bros. lansirao poznatu STEM-igračku Batmobile, a uz njega će kao panelistice govoriti i Tana Zimmermann, mlada osnivačica Hrvatskog Amazona Bazzar.hr, i poduzetnica te vlasnica tvrtke Slade.hr Barbara Jagodić Slade.
 

Nastavak Young Leaders foruma danas će obilježiti predavanja stručnjaka i znanstvenika poput Dejana Kovača, Ariane Vele, Martine Siwek i Kelly Risko, ali i dolazak poznatog šibenskog glumca s holivudskom adresom Gorana Višnjića.

Na dvodnevni Young Leaders Forum stiglo je 22 hrvatskih i američkih predavača koji će sa 100 odabranih sudionika, mladima do 35 godina iz cijele Hrvatske, podijeliti svoja iskustva i vrijedne savjete o važnim temama i izazovima različitih industrija.

Organizatori Young Leaders Foruma su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, a program se odvija u sklopu događaja The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

FOTO: MISLAV MESEK