LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno-popularizacijska manifestacija

Vrijeme kao pokretna slika vječnosti na ovogodišnjem Festivalu znanosti

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se od 24. do 29. travnja u 22 hrvatska grada. Tema Festivala je vrijeme, a posjetitelje očekuju brojna predavanja, radionice, izložbe i pokazni eksperimenti.

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se od 24. do 29. travnja u 22 hrvatska grada. Tema Festivala je vrijeme, a posjetitelje očekuju brojna predavanja, radionice, izložbe i pokazni eksperimenti.

Festival znanosti prva je hrvatska manifestacija koja se provodi već petnaestu godinu u gradovima diljem Hrvatske, a čiji je cilj popularizacija znanosti odnosno približavanje znanosti i znanstvene djelatnosti građanima kroz brojna predavanja, radionice, izložbe ili pokazne eksperimente. S obzirom na veliki uspjeh prijašnjih godina i ove se godine očekuje velika posjećenost i zadovoljstvo građana. Festival znanosti održava se od 24. do 29. travnja te je programski najveća znanstveno-popularizacijska manifestacija koja djeluje i izvan najvećih hrvatskih gradova.

Svake godine Festival znanosti ima određenu temu kojom se zatim u širem smislu vode sva događanja u svim gradovima. Ove godine tema je jedna od najuniverzalnijih kategorija, odnosno vrijeme. Vrijeme kao fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko ili astronomsko, koje god da izaberete naići ćete na program koji odgovara baš vama. No, što je zapravo vrijeme?

– Vrijeme je ono što razdvaja uzrok i posljedicu, vrijeme je način kojim priroda priječi da se dogodi sve odjednom, vrijeme je pokretna slika vječnosti. – rekao je Platon.

Ako još uvijek niste sigurni što je vrijeme, koje su njegove karakteristike i kako najlakše i najbolje shvatiti taj pojam, pridružite se Festivalu znanosti u svojem gradu i otkrijte sve što vas zanima. Svakako nemojte tratiti vrijeme tražeći odgovore sami nego ga pronađite za Festival na kojem ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja.

FOTO: Facebook, Festival znanosti

Osim obilježavanja pojma vremena, Festival znanosti ove godine obilježava i 160. obljetnicu rođenja Andrije Mohorovičića, poznatog hrvatskog znanstvenika koji se istaknuo na područjima meteorologije i seizmologije. Mohorovičić nas je 1892. godine prvi uveo u službu točnoga vremena proučavajući prolaz zvijezda meridijanom i primanjem radiosignala iz Pariza. U Zagrebu je 1901. godine postavio prvu seizmološku postaju te je sam konstruirao nefoskop, uređaj za određivanje brzine i smjera gibanja oblaka.

Festival znanosti ove godine se održava u 22 hrvatska grada s bogatim programom koji uključuje brojne događaje za sve uzraste. Odlučite li posjetiti koji od tih gradova, na mrežnim stranicama Festivala možete naći detaljan program za svaki pojedini grad, a na Facebook stranici možete pratiti sve novosti. 

FOTO: PIXABAY