LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan sigurnijeg interneta

Više od 100 hrvatskih škola sudjelovalo u edukaciji djece o zaštiti na internetu

U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6 000 učenika koje posredstvom programskog rješenja Microsoft Office 365 besplatno koriste Skype for Business.

U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6 000 učenika koje posredstvom programskog rješenja Microsoft Office 365 besplatno koriste Skype for Business.

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanju djecu te uz potporu Europske Komisije i domaćih partnera, kompanija Microsoft Hrvatska i Vipnet, u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske obilježen je Dan sigurnijeg interneta. U okviru projekta održana su predavanja uživo i posredstvom Skypea na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije. U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6 000 učenika koji, zahvaljujući programskom rješenju Microsoft Office 365, besplatno koriste Skype for Business.

Mladi su na radionicama na temelju primjera naučili kako se kvalitetno služiti društvenim mrežama, ali i kako se zaštititi. Osim naputaka o tome koje i koliko privatnih podataka otkriti na svom profilu, mogli su saznati kako se riješiti neželjenog sadržaja i sumnjivih pratitelja. Jedna od vrlo važnih informacija koju su dobili jest kako prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama i gdje potražiti daljnju pomoć.

Učenici su mogli sudjelovati i u internetskom kvizu koji se sastoji od raznih pitanja – od općeg korištenja interneta, preko postavki privatnosti, do savjeta o tome kako biti mudriji i sigurniji na internetu. Djeca su tako odgovarala na pitanja kao što su: kako smanjiti šanse da aplikacija na računalu pokupi virus, što je to trojanski konj, što radi vatrozid, kako kontrolirati sadržaj koji je vidljiv na Facebooku… Pobjednike kviza Vipnet je nagradio mobilnim uređajima LG Spirit.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je:

– Dan sigurnijeg interneta važan je dan za roditelje, učenike, učitelje i sve one koji se aktivno koriste internetom. Poruka ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je #dajsvojdoprinos danas, za bolji internet sutra. To znači da svatko od nas može odigrati svoju ulogu za bolji i sigurniji internet. Ako ste roditelj, možete sa svojim djetetom porazgovarati o internetu i opasnostima koje mu možda prijete; ako ste učenik, možete se uključiti u brojne aktivnosti i radionice, a ako ste učitelj, na ovaj se dan možete informirati o novim trendovima u digitalnoj komunikaciji učenika.

Ovogodišnja kampanja Dana sigurnijeg interneta odvija se pod motom Play your part – Daj svoj doprinos danas, za bolji internet sutra kako bi svatko od nas prepoznao svoju ulogu u zaštiti djece na internetu. Djeca i mladi mogu pomoći stvoriti bolji internet ljubaznošću i poštivanjem drugih, a roditelji trebaju održavati otvoren dijalog sa svojom djecom o njihovim online životima i pomagati im kod svih pitanja ili problema. Nastavnici i socijalni radnici mogu pomoći pružajući djeci i mladima digitalno opismenjavanje. ICT industrija ima ulogu stvarati i promicati pozitivan sadržaj dok donositelji odluka i političari moraju stvarati kulturu u kojoj sve navedeno može funkcionirati i napredovati.

Prema rezultatima nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija djece i mladih, u Republici Hrvatskoj čak 30 % djece u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook, iako ga ne bi smjeli koristiti prije 13. godine. 5 % hrvatskih učenika dopisuje se s prijateljima od 3 do 5 sati dnevno, njih 19 % od 1 do 3 sata, a 47 % manje od sat vremena dnevno. 30 % učenika navodi kako na internetu provodi od 1 do 3 sata dnevno igrajući igrice, a 52 % navodi da igrice igraju manje od sat vremena dnevno. Učenici navode kako traže podatke potrebne za svladavanje školskog gradiva ili za pisanje zadaća i seminara. 44 % ih provodi manje od sat vremena dnevno, a 12 % od 1 do 3 sata.

Svake godine, na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca, udruženje Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije, organizira Dan sigurnijeg interneta u cilju promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Dan sigurnijeg interneta podupiru osnovne i srednje škole iz 32 europske zemlje.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je organizacija osnovana 2006. godine u Osijeku po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i distribuciji tog materijala na internetu, ali i drugih oblika zanemarivanja i zlostavljanja kao i fenomena nestale djece. Za više informacija posjetite stranice Centra.