LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA

Veliki broj građana EU starijih od 16 godina ne može si priuštiti odlazak na odmor, evo gdje stoji Hrvatska

Oko 29 posto građana Europske unije, uključujući veliki broj Hrvata, nije si moglo priuštiti jednotjedni odmor u 2023. godini, što ukazuje na značajne ekonomske razlike unutar Europske unije.

Oko 29 posto građana Europske unije, uključujući veliki broj Hrvata, nije si moglo priuštiti jednotjedni odmor u 2023. godini, što ukazuje na značajne ekonomske razlike unutar Europske unije.

Ljeto je tradicionalno vrijeme kada mnogi Europljani odlaze na odmor, ali za značajan broj građana Europske unije, odmor izvan doma i dalje ostaje nedostižan luksuz. Prema podacima Eurostata, u 2023. godini oko 29 posto osoba starijih od 16 godina u Europskoj uniji nije si moglo priuštiti jednotjedni odmor.
 

Hrvatska i ostale zemlje s visokim postotkom građana bez mogućnosti odlaska na odmor


Hrvatska se, uz još nekoliko istočnoeuropskih zemalja, suočava s problemom visokog postotka građana koji si ne mogu priuštiti jednotjedni odmor. U ovoj skupini, prednjače Rumunjska s čak 60 i Bugarska s 44 posto stanovništva koje si ne može priuštiti odmor. Iako Hrvatska ne doseže te brojke, značajan dio populacije ipak se nalazi u sličnoj situaciji, njih čak 39 posto.

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


 

Zemlje s manjim financijskim preprekama za odlazak na odmor


S druge strane, u nekim zemljama Europske unije postotak građana koji si ne mogu priuštiti odmor je znatno niži. Njemačka, Francuska i Nizozemska imaju relativno niske postotke građana koji nisu u mogućnosti otići na jednotjedni odmor, što odražava snagu njihovih ekonomija i visoke razine dohotka po glavi stanovnika. U tim zemljama, odmor je mnogo dostupniji širem dijelu populacije, što doprinosi većoj kvaliteti života.
 

Utjecaj ekonomskih razlika na mogućnosti putovanja


Obrazovanje visokih dužnosnika u EU: od časnika u vojsci do novinara. Plenković priča čak četiri jezika


Ekonomija pojedinih zemalja igra ključnu ulogu u mogućnosti odlaska na odmor. Zemlje s višim bruto domaćim proizvodom i većim razinama dohotka po glavi stanovnika omogućuju većem broju svojih građana da si priušte putovanja. U takvim zemljama, financijska stabilnost omogućava stanovnicima da izdvoje sredstva za odmor, dok u zemljama s nižim ekonomskim pokazateljima, veliki dio stanovništva ostaje bez te mogućnosti.
 

Kulturni i geografski faktori u odlučivanju o putovanjima


Osim ekonomskih čimbenika, na odluku o putovanju utječu i kulturni i geografski faktori. Neke zemlje imaju tradiciju ili kulturu koja snažno potiče domaći turizam, dok druge zemlje zbog svog geografskog položaja i dostupnosti destinacija preferiraju putovanja unutar zemlje. U Hrvatskoj, gdje su mnogi turistički biseri dostupni unutar granica, domaći turizam je često povoljnija opcija za građane koji žele uživati u odmoru, a pritom žele izbjeći visoke troškove putovanja u inozemstvo.
IZVOR: EURONEWS / EUROSTAT
FOTO: PEXELS