LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putovanja nakon koronavirusa

Većina ravnatelja prihvatila opciju odgode školskih putovanja

Putničke agencije u ovom trenutku ne mogu vratiti uplaćena sredstva jer su ona proslijeđena ostalim pružateljima usluga pa roditelji mogu prihvatiti opciju odgode školskih putovanja.

Putničke agencije u ovom trenutku ne mogu vratiti uplaćena sredstva jer su ona proslijeđena ostalim pružateljima usluga pa roditelji mogu prihvatiti opciju odgode školskih putovanja.

Većina ravnatelja hrvatskih škola prihvatila je preporuke za odgodu školskih putovanja koje je uputilo Ministarstvo turizma, a podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, stoji u priopćenju Udruge hrvatskih putničkih agencija.
Vezano: Realizacija školskih putovanja u Hrvatskoj donijela bi 300 milijuna kuna
Dakle, roditeljima se dalo na izbor da prihvate opciju odgode putovanja svoje djece do prvog mogućeg datuma, no ako ne pristanu na to, trebaju znati da uplaćeni novac nije ostao na računu agencija, nego je već bio proslijeđen hotelima, aviokompanijama, prijevoznicima i ostalim pružateljima usluga. Agencije, stoga, ne mogu u ovom trenutku vratiti novac jer ni ostali pružatelji usluga ne predlažu to, već odgodu putovanja uz zadržavanje uplaćenog depozita.
– Alternativni termini mogu biti u ovoj i sljedećoj školskoj godini kao i tijekom ljetnog raspusta s obzirom na raspoložive smještajne kapacitete i skraćeni period godine u kojem se školska putovanja mogu realizirati s obzirom na trenutnu situaciju i prognoze. Navedeno podrazumijeva mogućnost realizacije višednevne izvanučioničke nastave u terminima koji dosad nisu bili uobičajeni, na primjer realizaciju škole u prirodi na početku 5. razreda osnovne škole ili, na primjer, realizaciju maturalne ekskurzije tijekom glavne turističke sezone. – stoji u priopćenju.
Po zakonu je moguć i povrat novca, no rok za to je 180+14 dana od prestanka posebnih okolnosti. Stoga je svakako manje komplicirana opcija odgode jer nije potrebno slati nikakve zahtjeve, nego samo čekati povoljne trenutke u kojima će se na put ići potpuno sigurno i bez mogućeg narušavanja zdravlja djece.
FOTO: PIXABAY