LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javno-zdravstvena akcija

Uz brojnu podršku građana, obilježen 26. Dan narcisa

Prva proljetna subota u Zagrebu osvanula je u znaku narcisa, a udruga Europa Donna Hrvatska, ove je godine po 26. put obilježila Dan narcisa na prepunom Cvjetnom trgu.

Prva proljetna subota u Zagrebu osvanula je u znaku narcisa, a udruga Europa Donna Hrvatska, ove je godine po 26. put obilježila Dan narcisa na prepunom Cvjetnom trgu.

Cvijet koji simbolizira nadu i buđenje novoga života, postao je zaštitni znak borbe protiv raka dojke te poruka o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.
 
Prema najnovijim statistikama, Hrvatska bilježi pad smrtnosti od ove opake bolesti u posljednje tri godine, s 990 na 722 preminule žene. Možda se čini malo, ali taj napredak je velika stvar i rezultat zajedničkoga rada svih udruga koje pomažu oboljelima od raka dojke. 

Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke, otkriti bolest u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja oboljelih. Više od 90% oboljelih od raka dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi i upravo je zato cilj Dana narcisa – ukazati na važnost odaziva na redovite preglede koji mogu spasiti život. 

– Hvala vam svima što ste nam podrška u Danu narcisa već 26. godinu i što smo se okupili u ovako velikom broju. Svaka osoba koju na vrijeme osvijestimo o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju, naša je zajednička pobjeda! Veseli me činjenica da je stopa smrtnosti od raka dojke već treću godinu u padu, što još jednom potvrđuje da činimo iznimno važan posao. – izjavila je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Javno-zdravstvena kampanja Dan narcisa održala se na Cvjetnom trgu, a program je vodila Marijana Perinić. Podršku udruzi Europa Donna Hrvatska došle su dati brojne osobe iz političkog i javnog života, među kojima predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, Josipa Pavičić Berardini, Robert Zuber, Suzy Josipović Redžepagić, Tomo in der Mühlen, Jadranka Kosor, Kristina Burja, Uršula Tolj, Borna Kotromanić, Maja Vučić, Matija Vuica, Dubravko Šimenc, Ivana Delač, Ogi Antunac, Mirjana Mikulec, Kristina Krepela te mnogi drugi.
FOTO: UNSPLASH