LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Afera „Daj pet”

USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv supruge predsjednika Milanovića

Izvidi, koje je policija provela na zahtjev USKOK-a, nisu utvrdili osnovanu sumnju da je Musić Milanović iskoristila svoj položaj kako bi utjecala na promjenu ocjena svog sina ili da je počinjeno neko drugo kazneno djelo koje bi zahtijevalo službeni progon.

Izvidi, koje je policija provela na zahtjev USKOK-a, nisu utvrdili osnovanu sumnju da je Musić Milanović iskoristila svoj položaj kako bi utjecala na promjenu ocjena svog sina ili da je počinjeno neko drugo kazneno djelo koje bi zahtijevalo službeni progon.

Afera Daj pet, koja se tiče promjene zaključnih ocjena sinu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, dobila je svoj epilog nakon što je USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv njegove supruge Sanje Musić Milanović. Prijava je bila podnesena zbog sumnje u trgovanje utjecajem, ali nakon detaljne istrage zaključeno je da nema dokaza koji bi potvrdili počinjenje kaznenog djela.
 

Nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje naznačenog kaznenog djela niti nekog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.” – objašnjenje je odluke koju prenosi HRT


Cijela situacija izbila je u javnost kada je otkriveno da su Milanovićevu mlađem sinu i nekolicini učenika Klasične gimnazije u Zagrebu 2022. godine promijenjene već zaključene ocjene iz matematike i latinskog jezika s četvorki na petice, i to nakon završetka školske godine. Javnost je saznala za slučaj nakon što je Jutarnji list objavio informaciju da je Sanja Musić Milanović pisala ravnateljici škole izražavajući nezadovoljstvo radom profesorice matematike. Taj potez izazvao je sumnju da je prva dama koristila svoj položaj kako bi utjecala na podizanje ocjena svom sinu.

Nastavnica matematike, u intervjuu za Telegram, izjavila je da je ocjene promijenila pod pritiskom, bojeći se posljedica. Ravnateljica Klasične gimnazije, s druge strane, tvrdila je da nije tražila od nastavnice da promijeni ocjene, već je izjavila kako je nastavnica samu sebe diskreditirala. Cijela situacija postala je medijski skandal, a u školu su poslane prosvjetne inspekcije kako bi istražile navode.

Plenković o vojnom roku: „Moramo biti odgovorni, a ne spavati i praviti se da je oko nas sve super“


Prosvjetna inspekcija nakon višednevnog boravka u školi u svojem je nalazu iznijela niz primjedbi na rad škole i ravnateljice. Iako nije izrijekom potvrdila da su ocjene promijenjene pod utjecajem Sanje Musić Milanović, inspektor je izdao obvezni prekršajni nalog i naložio ravnateljici škole da nastavnicu matematike pismeno upozori na njezine propuste. Mlada profesorica je, prema tome nalogu, dobila pisanu opomenu pred otkaz ugovora o radu, što je izazvalo ogorčenje među sindikatima zaposlenih u školstvu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na slučaj, izjavivši da se nada kako se takvi pritisci na prosvjetne radnike više neće događati. Naglasio je da je nedopustivo da roditelji, a posebno javne osobe, koriste svoj položaj kako bi utjecali na rad nastavnika i škole. Također je istaknuo postojanje sive zone u zakonodavstvu, koja omogućuje promjenu zaključene ocjene između trenutka kada ju nastavnik unese i kada ju razredno vijeće potvrdi. Fuchs je naveo da će se zakon mijenjati kako bi se takve situacije izbjegle u budućnosti.
 

„Po zakonu i određenim aktima, valjana zaključena ocjena je ona koja je prošla razredno vijeće, u ovom slučaju – to je ocjena pet.” – pojasnio je Fuchs.


Predsjednik Zoran Milanović također se uključio u raspravu, kritizirajući medije, posebno Hanza mediju, koja je prva objavila informacije o slučaju. Milanović je oštro napao novinare, nazivajući ih kriminalnom organizacijom te tvrdeći da su objave usmjerene na diskreditiranje njegove obitelji. Istaknuo je da nije znao za e-mail koji je njegova supruga poslala ravnateljici te da ne bi podržao takvo postupanje samo zato što je riječ o njegovoj supruzi. No, u isto vrijeme, branio je njezino pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo radom profesorice, dodavši da su pritužbe njegove supruge bile jasne i provjerljive.

Veliki uspjeh hrvatskog pijanista: Lovro Marušić dobio pohvale predsjednika



Što se tiče samih ocjena, Milanović je komentirao da je njegov sin stipendist Grada Zagreba i da je tijekom školovanja postigao iznimne rezultate. Naglasio je kako je uvijek skeptično gledao na učenike s prosjekom ocjena 5,0, pa tako i na svog sina, te da osobno ne pridaje veliku važnost isključivo izvrsnim ocjenama.

USKOK je u konačnici donio odluku da odbaci kaznenu prijavu protiv Sanje Musić Milanović jer tijekom istrage nije pronađeno dovoljno dokaza koji bi upućivali na kazneno djelo trgovanja utjecajem. Izvidi, koje je policija provela na zahtjev USKOK-a, nisu utvrdili osnovanu sumnju da je Musić Milanović iskoristila svoj položaj kako bi utjecala na promjenu ocjena svog sina ili da je počinjeno neko drugo kazneno djelo koje bi zahtijevalo službeni progon.

Taj slučaj ponovno je otvorio raspravu o utjecaju roditelja na obrazovni sustav, posebno kada je riječ o javnim osobama. Ministar Fuchs najavio je da će se zakonodavne promjene odnositi na zaključivanje ocjena kako bi se izbjegle buduće situacije u kojima dolazi do pritiska na nastavnike i škole.
IZVOR: HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA