LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UVOĐENJE VOJNOG ROKA

Plenković o vojnom roku: „Moramo biti odgovorni, a ne spavati i praviti se da je oko nas sve super“

Premijer Andrej Plenković izrazio je svoje mišljenje o uvođenju roka i objasnio da „vojni rok neće biti kao nekada“. No, što o tome misle studenti?

Premijer Andrej Plenković izrazio je svoje mišljenje o uvođenju roka i objasnio da „vojni rok neće biti kao nekada“. No, što o tome misle studenti?

Goruću temu – vojni rok, komentirao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak. Naglasio je da se on ne uvodi zbog nečijeg hira, već se prepoznala potreba za time, piše Hina.
 

„Otvorimo oči i dignimo glavu, maknimo se malo iz našeg dvorišta, pogledajmo kakav svijet vidimo oko Hrvatske“. – rekao je prema Hini. 

 

Nije ova tema došla jer je to nečiji hir


A svijet oko Hrvatske uistinu je zavijen u sukobe – rat u Ukrajini, napad Hamasa na Izrael, dugogodišnje tenzije na Kosovu, teroristički napadi i nezakonite migracije u Europi koje su posljednjih godina prisutne. Plenković je napomenuo da današnje generacije mladih nemaju vještine za sadašnje izmijenjeno sigurnosno okružje, što nije čudno s obzirom na to da je vojni rok suspendiran već 15 godina.
 

„Nije ova tema došla jer je to nečiji hir nego gledamo što se zbiva oko nas i što rade druge odgovorne vlade, moramo biti odgovorni, a ne spavati i praviti se da je oko nas sve super, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš”, izjavio je prema Hini.

 

Što kažu studenti?


Na našoj Instagram anketi o uvođenju vojnog roka, sudjelovalo je 1898 studenata i studentica – njih 63 posto slaže se s uvođenjem vojnog roka, dok je drugih 37 posto protiv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski.hr (@studentski.hr)



Naravno potrebno je naglasiti da vojni rok neće biti kao nekada, već bi ministar obrane Ivan Anušić zajedno s Glavnim stožerom Oružanih snaga RH trebao osmisliti nekoliko modela koji će zatim ići na raspravu u kojoj će sudjelovati i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Premijer je spomenuo sve manji i manji odaziv za vojsku, ali kaže da nije potrebno mijenjati Ustav jer će biti onih koji će se dobrovoljno javiti za rok, odnosno prema njemu se neće svi pozvati na priziv savjesti.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA