LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korak naprijed u obrazovanju

Ukidanje papirnate evidencije u školi: promjene u e-dnevniku

Najavljene su velike promjene u sustavu „e-Dnevnika“ – uskoro će roditelji moći samostalno opravdati izostanke djeci.

Najavljene su velike promjene u sustavu „e-Dnevnika“ – uskoro će roditelji moći samostalno opravdati izostanke djeci.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je javnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi – odluke bi trebale biti donesene do kraja godine. Noviteti bi trebali optimizirati školstvo, ali olakšati i roditeljima i djeci, piše N1.
 

Opravdanje izostanaka


Jedna od novosti bila bi da roditelji mogu putem digitalne aplikacije „e-Dnevnik“ sami opravdati izostanak djece do 3 dana, što bi se odnosilo na izostanke koje su roditelji ranije mogli opravdati bez liječničke potvrde, ali ovo bi im pojednostavilo postupak.
 

Upisi elektronskim putem


Trebala bi se uvesti i mogućnost upisa u osnovne škole elektroničkim putem. Najavljuje se i ukidanje papirnate evidencije koja bi se po novom vodila u digitalnom obliku, ali bi se trajno čuvala postojeća papirnata evidencija.
 

Nastava od kuće

 

Na prijedlog liječnika školske medicine uskoro bi se mogla organizirati i nastava od kuće, što bi posebno olakšalo učenicima s povećim motoričkim teškoćama ili kroničkim bolestima. Također, uvođenje potpomognutoga i obogaćenog učenja u osnovnim školama,  trebalo bi postati obavezno.
 

Zaštita djece od spolnog zlostavljanja


Prema novim mjerama ravnatelj je dužan privremeno s radnog mjesta udaljiti osobu za koju je poznato da je protiv nje podnesena kaznena prijava za neko od djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – dužan je suspendirati ju.

Ako se tek vodi postupak kaznene prijave za osobu zaposlenu u školskoj ustanovi, a za to postoje dokazi, onda osobu treba udaljiti od obavljanja poslova dok se postupak ne obustavi.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA