LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OSNOVNE ŠKOLE U PULI

Učenicama pulskih osnovnih škola osigurani besplatni ulošci

U planu je postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi besplatni higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama.

U planu je postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi besplatni higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama.

Krajem 2020. godine objavljeno je prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj kojeg je provela udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiterkrajem 2020. godine. Istraživanje, u kojemu su sudjelovale 6084 ispitanice, pokazalo je da si oko 10% žena u Republici Hrvatskoj ne može priuštiti adekvatne i higijenske potrepštine za menstruaciju.

Provedeno istraživanje ukazuje na nekoliko ključnih problema s kojima se žene susreću, a to su menstrualni sram i stid, nerazumijevanje i osuđivanje okoline, nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene, nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština, nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije, izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

Važno je reći kako su naše osnovne škole i do sada bile osjetljive po tom pitanju pa je većina škola imala malu količinu uložaka u svojim računovodstvima, no u trenutku potrebe, djevojke su trebale doći i zatražiti. Sada je u planu postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama, i naravno besplatni - rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Ove školske godine kao jedini grad u Istarskoj županiji uvodimo besplatne higijenske uloške u sve osnovne škole. U proračunu Grada Pule osigurali smo sredstva za to u iznosu od 69.000,00 kn, po uzoru na Grad Varaždin - najavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te skrenula pozornost na menstrualno siromaštvo koje se u posljednje vrijeme vrlo često spominje u javnom prostoru.

Među srednjim škola koje su uvele besplatne higijenske uloške ili tampone za svoje učenice u Istarskoj županiji su Srednja škola Vladimir Gortan u Bujama, Srednja škola Buzet i Gimnazija Pula.
FOTO: PEXELS