LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski tjedan mobilnosti

U zadnjih deset godina smrtno je stradalo 222 biciklista; stručnjaci upozoravaju na važnost edukacije

Vrhunac aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti bila je sama realizacija Škole bicikliranja 18+ koja je održana u Zagrebu u Boćarskom domu na kojoj se posebno govorilo o važnosti svijesti u sigurnosti u prometu.

Vrhunac aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti bila je sama realizacija Škole bicikliranja 18+ koja je održana u Zagrebu u Boćarskom domu na kojoj se posebno govorilo o važnosti svijesti u sigurnosti u prometu.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti održao se uz slogan Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost, a cilj je bio upozoriti na probleme s kojima se biciklisti suočavaju u prometu. Prema podacima MUP-a od 2011. do 2021. smrtno su stradala 222 biciklista, teško ih je ozlijeđeno 3275, a lakše 7477.

Stoga je Udruga Sigurnost u prometu u okviru Programa događanja u Gradu Zagrebu, zajedno s ambasadom Kraljevine Nizozemske, organizirala besplatnu Školu bicikliranja 18+. Zbog prethodno navedenih podataka biciklisti su svrstani u visokorizičnu skupinu sudionika u prometu, tako da se ovakva edukacija pokazala potrebnom.

– Stanje sigurnosti biciklista nije zadovoljavajuće, a potrebno je da se edukacijom aktivno djeluje na povećanju sigurnosti ove skupine u prometu. Jedan od načina sigurno su izvođenja radionica i edukacijskih treninga tijekom čitavog života. Dio biciklista će u konačnici biti bez ikakve formalne naobrazbe iz prometnih propisa i pružanja prve pomoći s obzirom na trenutni sustav edukacije, zato je potrebno reagirati. Infrastrukturni uvjeti trebaju biti bolji. Biciklisti su vozači kao i svi drugi te imaju istovjetna prava i obveze, a toga sve više trebaju postati svjesni oni i ostali sudionici u prometu. – rekao je Georg Davor Lisicin, tajnik Udruge Sigurnost u prometu.

Podaci za prvih sedam mjeseci u 2021. navode da je poginulo 14 biciklista, dok je u istom razdoblju u prošloj godini poginulo sedam biciklista. Porazan je podatak i da su u 60 posto nesreća krivci bili upravo biciklisti, a njih 42 posto mlađe je od 65 godina.

– Sudjelovanje u organizaciji radionice prirodno je s obzirom na kulturološki spoj bicikliranja i svakodnevice koje je duboko usađeno društvu u Nizozemskoj. Vrlo rado dijelimo naša iskustva i najbolje primjere iz prakse. Zato smo ponosni što se neke ideje i rješenja primjenjuju u brojnim gradovima, kako u drugim državama tako i u Hrvatskoj. Zadnje četiri godine sam u Hrvatskoj i od prvog dana aktivno sudjelujem u biciklističkom prometu. Često je bicikl moje glavno prijevozno sredstvo za posao, a takva mobilnost ima svoje brojne prednosti i jedna od njih je sigurno i zdraviji život. – rekao je Roderick Richter, zamjenik šefa misije veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. 

Dodao je i da svi sudionici u prometu moraju biti maksimalno oprezni, a pogotovo biciklisti. 

– Nizozemska kao ravničarska zemlja ima idealne uvjete, pa je stvorena jedna prirođena kultura bicikliranja. Jako me raduje što se u Hrvatskoj također stalno povećava broj biciklista prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ali sam naravno upoznat i s problemima s kojima se suočavaju biciklisti. Svi sudionici u prometu moraju biti maksimalno oprezni, posebno biciklisti.

Vrhunac aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti bila je sama realizacija Škole bicikliranja 18+ koja je održana u Zagrebu u Boćarskom domu. Na toj je lokaciji prvo održan teoretski dio, a potom i praktični iz pružanja prve pomoći, da bi se poslije sudionici uputili prema obližnjem poligonu autoškole Klindić na Prisavlju gdje su vozili u sigurnim poligonskim uvjetima. Također su sudionici bili upoznati s načinom i prednostima korištenja Nextbike sustava javnih bicikala u hrvatskim, europskim i gradovima u svijetu.

Na kraju edukacije svim su sudionicima uručeni korisni praktični pokloni organizatora i partnera, kao i Priznanje za sudjelovanje u edukaciji. Partneri projekta bili su Hrvatski crveni križ organizacija Zagreb, autoškola Klindić i Nextbike.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR