LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Strože mjere

U ugostiteljskim objektima i na svadbama bit će COVID-redari; zbog nenošenja maske slijedi kazna

Nacionalni stožer civilne zaštite RH i HZJZ donijeli su još strože mjere u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusa.

Nacionalni stožer civilne zaštite RH i HZJZ donijeli su još strože mjere u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusa.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut govorio je u RTL-u Danas o novim mjerama Stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, između ostaloga, i o takozvanim COVID-redarima.

Kako stoji u preporuci HZJZ-a od 11. listopada, ugostiteljski objekti trebaju osigurati COVID-redare ako na okupljanju bude više od 50 ljudi, i to po jednog na 50 ljudi. Njigova je zadaća, logično, provjeravati da svi prisutni poštuju epidemiološke mjere, no tko će odgovarati ako to ne bude slučaj? Prema onome što je Trut rekao za RTL, ako gost odbije nositi masku, kaznu će morati platiti ugostitelj.
– Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili, ako ne nose, zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine – kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom.
Ista stvar primjenjuje se i na svadbe, gdje je još dozvoljen samo prvi ples uz prisutnost mlade i mladoženje te njihovih roditelja i užih članova obitelji na plesnom podiju i to samo na početku slavlja. Preporuka je i da svadbene svečanosti traju samo do ponoći, koliko je i radno vrijeme objekta u kojemu se svečanost održava. Mjere za svadbe možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH