LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BOGATI PROGRAM

U srijedu počinje 14. Festival prava djece, a ove godine u fokusu mentalno zdravlje djece i mladih

Festival ove godine za središnju temu ima mentalno zdravlje djece i mladih i tijekom listopada će u više gradova ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Festival ove godine za središnju temu ima mentalno zdravlje djece i mladih i tijekom listopada će u više gradova ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Idući tjedan, u organizciji Udruge za promicanja stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, počinje 14. Festival prava djece poznat i pod motom Mali festival za velike teme. Festival ove godine za središnju temu ima mentalno zdravlje djece i mladih i tijekom listopada će u više gradova ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Festival započinje okruglim stolom u srijedu, 12. listopada u 11:00 sati, u Centru mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, a u razgovoru sudjeluju: autorica filma o mentalnom zdravlju iz Male Subotice Corina Kovačić, članica žirija Festivala i Ambasadorica UNICEF-a za prava djece i mladih iz Ogulina Gabrijela Ivanjko, učenica Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba Lana Jakirčević, psiholog Mihael Kozina i predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić.

 

14. Festival prava djece u fokus stavlja edukativno – filmski program, ali i diskurzivni prostor u kojem se glas djece i mladih čuje te uvažava. Posljedice pandemije COVID-19 ostavile su traga na brojnim aspektima svakodnevice i funkcioniranja mladih u zajednici i društvu, negativno su utjecale na motivaciju učenika i radne navike, druženja ili međusobne kontakte. Značajan dio djece pokazuje promjene psihološkog funkcioniranja, porast anksioznosti i depresivnosti koje zahtijevaju stručnu podršku. Budući da je s djecom i mladima važno govoriti o temama iz područja mentalnog zdravlja, Festival iz tog područja priprema brojne filmove, radionice, okrugli stol i druge nastavne sadržaje.

 

Mentalno zdravlje: U redu je ne biti u redu – kako i zašto potražiti pomoć?


Ova 2022. godina proglašena je Europskom godinom mladih te će u sklopu Festivala biti organizirane i posebne aktivnosti koje će stvoriti priliku za dijalog s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti i zajedničkim koracima, koji se mogu poduzeti kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje i aktivni angažman u društvu.

 

Filmski program i edukativne radionice
 

U sklopu Festivala organizira se program Dobre vibracije namijenjen roditeljima i djeci, a sadrži sljedeće filmove: Priče o Franzu (r. Johannes Schmid, 2022.) obiteljska je komedija snimljena prema junaku romana Christine Nöstlinger u čijem je središtu školarac Franz, koji kao najmanji u razredu počinje pratiti popularnog influencera fitnessa, i Moj tata kobasica (r. Anouk Fortunier, 2021.), koji govori o Zoe čiji otac odluči dati otkaz u banci i postati glumcem kako bi ostvario životni san pri čemu postane maskota kobasice. Filmske projekcije će se održati u gradovima Zagrebu (15. listopada, Kino Tuškanac), Rijeci (22. listopada, Dječja kuća) i Koprivnici (29. listopada, Kino Velebit), a ulaz na projekcije je besplatan. Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Besplatne radionice o mentalnom zdravlju mladih


 

Uz projekcije u navedenim gradovima održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju. Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, o mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te Razgovor počinje filmom – panel rasprava za srednjoškolce koja se sastoji od projekcije filma Povezivanje (Connecting the dots), kanadskog dokumentarca o mentalnom zdravlju mladih i vođenog razgovora s psihologinjom.  

 

Filmsko stvaralaštvo mladih

Dodir kao ključ za mentalno zdravlje?


 

Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com bit će online dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također osam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA