LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabavno i informativno

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti upoznajte radioaktivni otpad i nuklearnu energetiku

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti brojna predavanja, radionice, izložbe, prezentacije, kazališne predstave, projekcije filmova i inovativne muzejske postave.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti brojna predavanja, radionice, izložbe, prezentacije, kazališne predstave, projekcije filmova i inovativne muzejske postave.

Ovogodišnji Festival znanosti, koji se odražava od 2. do 7. svibnja u 38 hrvatskih gradova, svim posjetiteljima na pristupačan način nudi uvid u zanimljivi svijet znanosti. Ove godine tema je život i svijet u kojemu se rađamo. U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti brojna predavanja, radionice, izložbe, prezentacije, kazališne predstave, projekcije filmova i inovativne muzejske postave.

Jedan od novih, jedinstvenih muzejskih postava – Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, početkom travnja otvorio je Fond za financiranje razgradnje NEK. Posjetitelji centra po prvi put će putem virtualne stvarnosti moći obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Uz virtualnu, posjetiteljima se nudi i proširena stvarnost, pa će im o radioaktivnosti govoriti jedna od najvećih znanstvenica svih vremena – Marie Curie. Novitet je i 3D maketa Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju, s prikazom skladišnog prostora, ali i uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom.

U sklopu Info centra o radioaktivnom otpadu u srijedu, 4. svibnja održat će se radionica pod nazivom Nuklearna energetika, na kojoj će se sudionici moći upoznati s nuklearnim reaktorom i nuklearnim gorivom. Sami će moći pokrenuti nuklearni reaktor na simulatoru i proizvesti električnu energiju iz nuklearnog goriva. Posjetitelji će također moći izmjeriti radioaktivno zračenje raznih predmeta, a mogu i ponijeti svoje predmete čije zračenje bi htjeli izmjeriti. Na radionici će posjetitelji imati priliku upoznati se sa Electricity map web aplikacijom preko koje se uživo može pratiti emisije CO2  većine država u svijetu. Radionicu će voditi Ivo Žarković iz Nuklearne elektrane Krško i Paulina Dučkić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Povodom 80. obljetnice prve kontrolirane lančane reakcije, događaja kojim je započelo atomsko doba, u petak 6. svibnja Goran Kukmanović, mag. ing. stroj., IWE iz Fonda za financiranje razgradnje NEK održat će predavanje na temu Od lančane reakcije do radioaktivnog otpada. Energija proizvedena prvom lančanom reakcijom bila je toliko mala da nije mogla napajati nijednu žarulju, ali  taj događaj je promijenio i oblikovao svijet kakav danas poznajemo. Iako je primjena nuklearne tehnologije i ionizirajućih zračenja doprinijela napretku i razvoju naše civilizacije, pred nas se postavlja odgovornost za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada nastalog korištenjem nuklearnih tehnologija.

Fond za financiranje razgradnje NEK na Festivalu znanosti redovito sudjeluje, te svojim aktivnostima radi na približavanju teme radioaktivnosti svim uzrastima – od najmlađih do najstarijih, s posebnim naglaskom na zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Nakon predavanja i radionice, posjetitelji će svoje novostečeno znanje moći provjeriti u interaktivnom kvizu u sklopu Info centra o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i tako ne završiti, nego tek započeti putovanje u čudesni svijet znanosti.

FOTO: PRESS